Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Specijalni predstavnik UN-a u Afganistanu Tom Koenigs rekao je danas da strahuje da bi se destabilizacija u Pakistanu, gdje su izbili neredi nakon ubojstva Benazir Bhutto, mogli odraziti na stanje u Afganistanu.


Na posljednjoj konferenciji za novinare prije definitivnog odlaska iz Afganistana, Koenigs je inzistirao na važnosti "regionalne suradnje" za koju drži da je ugrožena događajima u susjednom Pakistanu.

Vezani članci Hrvatska vojska - 2 Nove tenzije na relaciji Zagreb - Beograd: "Njih smeta sve, oni i dalje drže svoju javnost u nekoj polutenziji. Albanska većina na Kosovu priznata je od skoro cijelog EU-a" Slika nije dostupna Amerika u šoku: Afganistan ruši sve rekorde!

Zbog ubojstva Benazir Bhutto i pobuna koje su uslijedile mogli bi biti odgođeni parlamentarni izbori 8. siječnja, koji su trebali obilježiti povratak demokracije u Pakistan.

Preostali problemi s kojima je suočen Afganistan su sigurnost u zemlji, te borba protiv droge jer je Afganistan prvi svjetski proizvođač opijuma, čija je proizvodnja porasla ove godine za 34 posto, prema izvješću UN-a objavljenom ovog ljeta.

"Uz takvu ilegalno gospodarstvo, lokalno gospodarstvo ne može napredovati", naglasio je i precizirao da je Afganistan jedna od zemalja s najvećim rastom u Aziji.

Nijemac Koenigs, koji je bio dvije godine predstavnik UN-a u
Afganistanu, najavio je svoj odlazak zbog osobnih razloga prije nekoliko tjedana. Njegov nasljednik još nije imenovan, a spominje se Britanac Paddy Ashdown, visoki predstavnik Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini (2002.-2005.).