Obavijesti Video Pretražite Navigacija

UN: Pooštriti kriterije za odabir vojnika za mirovne misije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kriteriji koji se primjenjuju za odabir pripadnika mirovnih snaga UN-a nisu dovoljno strogi, izjavio je posebni izvjestitelj UN-a koji se bavi problemom mučenja Manfred Novak za austrijski časopis "Profil".

"UN mora primjenjivati strože kriterije", kazao je Novak, dodavši da su kriteriji za odabir vojnika posebice slabi u zemljama u razvoju. UN-u također zamjera što nema stalnu, profesionalnu vojsku, predloživši da se to pitanje ponovo razmotri.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Napetost zbog rezolucije Genocid u Srebrenici ponovno izaziva tenzije, Vučić poručio: "Suprotstavit ćemo se koliko možemo" Mahmud Abas, predsjednik Palestinske samouprave Još veća nestabilnost u regiji Palestinske vlasti "preispitat će odnos" sa SAD-om nakon veta u UN-u

Novakove kritike uslijedile su nakon najnovijih optužbi na račun marokanskih mirovnjaka koji su seksualno iskorištavali djecu u Obali Bjelokosti.

Sve više raste zabrinutost zbog slanja vojnika iz zemalja u razvoju u mirovne misije, jer te zemlje često vrlo loše kotiraju po pitanju ljudskih prava.

Novak predlaže da se za mirovne misije više ne regrutiraju vojnici iz zemalja koje, poput Nepala, provode mučenja.


Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene