Obavijesti Video Pretražite Navigacija

UN-ov izaslanik čeka da ga primi vrh vojne hunte

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kretanje Ibrahima Gambarija, posebnog izaslanika Ujedinjenih naroda zaduženog za posredovanje između vojne hunte i vođa najvećih prodemokratskih prosvjeda u zadnjih 20 godina u Mianmaru, je nepoznato.

Agencija France presse javlja kako su ulice Yanogona opustjele, a budistički samostani su prazni te citira organizacije za ljudska prava koje strahuju za sudbinu na tisuće redovnika i prosvjednika o kojima nema nikakvih vijesti nakon što su uhićeni.

Pročitajte i ovo Nestao je Angel Tarandek Jeste li ga vidjeli? Policija moli za pomoć: Drugi put u mjesec dana nestao je Angel Slika nije dostupna Yangon: Na ulicama više od 10.000 prosvjednika

Prosvjedi protiv rasta cijena goriva u Mianmaru predvođeni budističkim redovnicima počeli su 19. kolovoza u jednoj od
najsiromašnijih azijskih zemalja i prerasli u opće nezadovoljstvo vojni režimom. Vojska je prošlog tjedna prosvjede nasilno ugušila, ali podaci o broju žrtava i uhićenih bitno odudaraju od drugih izvora.

Vlada u Yangonu objavila je da je u sukobu policije s prosvjednicima ubijeno deset osoba, među njima japanski snimatelj, a udruge za zaštitu ljudskih prava iz susjednih zemalja drže kako je žrtava više i strahuju za sudbinu više od tisuću privedenih redovnika i prosvjednika.

Diplomatski izvor tvrdi da Gambari, 74-godišnji nigerijski diplomat, kojega je međunarodna zajednica uputila krajem prošlog tjedna u Mianmar, mora čekati do sutradan na sastanak s vrhovnim zapovjednikom vojne hunte, generalom Thanom Shweom.

Gambari i njegova pratnja iz UN-a nedostupni su za pozive mobitelom, piše britanska agencija i prenosi kako je mirovni izaslanik, koji je već razgovarao s oporbenom čelnicom Aung San Suu Kyi, odlučan ostati u zemlji sve dok se ne sastane s Thanom Shweom.

Zapadne zemlje osudile su vojnu intervenciju protiv posrednika, a Kina, tradicionalna mianmarska saveznica, pozvala je na suzdržavanje od primjene sile. Istovremeno Kinu Zapad poziva da napravi pritisak na režim u Yanogonu.

Zapad je donio i nove sankcije protiv 40-ak čelnika režima u
Yanogonu, kao što je zamrzavanje imovine 14 osoba i zabranu putovanja, no prema analizama koje je provela agencija France presse stoji kako je učinak tih mjera vrlo ograničen, jer je Mianmar vrlo izolirana zemlja čiji čelnici nemaju interesa u inozemstvu. Osim toga iste analize navode kako sankcije rijetko dovode do pada diktature.

Nevladine organizacije iz regije upozoravaju na posvemašnju šutnju vlasti o privedenima, pa tako Udruga za pomoć političkim zatvorenicima iz Tajlanda procjenjuje da je privedeno 1.500 osoba, a među njima članovi Nacionalne lige za demokraciju koje vode Aung San Suu Kyi, jedina dobitnica Nobelove nagrade za mir u svijetu koju vojska od 2003. godine drži u kućnom pritvoru.

Azijsko povjerenstvo za ljudska prava tvrdi kako je 'najmanje 700 redovnika i 500 civila privedeno i odvedeno na nepoznata mjesta prošlog tjedna', a toj brojci pridodaje i 150 uhićenih u kolovozu kada su prosvjedi počeli.

AHRC drži da te osobe treba smatrati nestalima, ne uhićenima, jer su na nepoznatoj lokaciji i u nepoznatim uvjetima zatočenja.

'Čujemo da je svake noći izveden napad, ali ujutro je to teško
potvrditi', rekao je zapadni diplomat za France presse koji
upozorava na otežanu komunikaciju zbog prekida internetske veze.

David Mathieson, stručnjak za Mianmar u nevladinoj udruzi Human Rights Watch, drži da je val uhićenja prošlog tjedna vojna hunta 'očito bolje planirala nego su događaji prošlog tjedna dali naslutiti'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene