Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Glasovanje Vijeća sigurnosti UN-a o rezoluciji u kojoj bi se pokolj u Srebrenici osudio kao genocid odgođeno je u utorak na nekoliko sati jer Velika Britanija i SAD pokušavaju uvjeriti Rusiju da ne stavi veto na dokument koji bi trebao biti donesen u povodu 20. godišnjice tog zločina.


Rusija je britanski nacrt rezolucije ocijenila jednostranim i ne želi da se pokolj 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka nazove genocidom te umjesto toga predlaže da u rezoluciju uđe da se radi o "najtežim zločinima koji izazivaju zabrinutost međunarodne zajednice".

Vezani članci Slika nije dostupna Kerry zaprijetio Asadu u slučaju kršenja dogovora o razoružanju Slika nije dostupna VIDEO Pogledajte Kerryjev 'gaf' koji je omogućio nastanak ruskog plana za Siriju

Glasnogovornik britanske misije pri UN-u je kazao da će se rasprave s Rusijom "voditi do posljednje minute".

"S obirom na važnost obljetnice, svim snagama nastojimo dobiti što veću potporu od zemalja članica Vijeća. Nadamo se da će nam ova odgoda to omogućiti", kazao je glasnogovornik.

NIKOLIĆ PISAO BRITANSKOJ KRALJICI - Nevjerojatno što je napisao

Zamjenik ruskog veleposlanika u UN-u Vladimir Safronkov odbio je komentirati pitanje veta. Srbija je 2010., u procesu približavanja Zapadu, usvojila deklaraciju u kojoj osuđuje pokolj kao "težak zločin", ali je izostalo spominjanje genocida.

Srbija je u utorak upozorila da bi rezolucija u kojoj se spominje genocid samo još više produbila etničke podjele u BiH.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook