Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Obilježavajući Svjetski dan stanovništva, Ujedinjeni narodi u petak ističu prednosti planiranja obitelji, te dodaju da ono unaprijeđuje dobrobit čitavih obitelji, zajednica i naroda, putem unaprijeđenja zdravlja majki, jednakosti spolova i smanjenje siromaštva, izvješćuje Glas Amerike (VOA).


U svijetu trenutačno živi 6.7 milijardi ljudi, a očekuje se da će se taj broj povećati na 9.2 milijarde u sljedećih 40 godina. Mnoga će djeca biti neželjena, te će tako dodatno opteretiti svoje obitelji.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO Društvenim mrežama širi se šokantna snimka na kojoj majka šamara dijete u kolicima Spašavanje bebe u Kabulu Britanski vojnik čija je fotografija spašavanja bebe preko bodljikave žice obišla svijet: ''I ja imam djecu, teško je to gledati"

UN izvješćuje da oko 200 milijuna žena širom svijeta želi odgoditi ili spriječiti trudnoću, dok istodobno ne koriste adekvatna kontracepcijska sredstva.

U izvješću se dalje navodi da planiranje obitelji donosi velike benificije za život i zdravlje majki i njihove djece. Istraživanja pokazuju da se adekvatnim planiranjem obitelji godišnje može spriječiti oko jedna trećina od jednog i pol milijun slučajeva smrti majke, koliko ih se sada bilježi svake godine. Također bi se moglo spriječiti oko 2.7 milijuna slučajeva smrti beba.

No, usprkos ovakvim zabrinjavajućim statistikama, direktorica organizacije za stanovništvo pri UN-u u Ženevi Seri Tellier izjavila je za Glas Amerike kako je postignut značajan napredak na polju planiranja obitelji.

Tellier ističe da je samo pet posto žena koristilo kontracepciju 1960., dok se taj broj popeo na 60 posto do 2000. godine.

"Natalitet se smanjuje širom svijeta. Ako pogledamo šezdesete godine prošlog stoljeća, žene u zemljama u razvoju u prosjeku su imale šetoro djece. Sada, one u prosjeku imaju samo troje djece, dakle to je ogromna promjena", kazala je Tellier.

Naravno, postoje velike regionalne varijacije, gdje recimo u Africi, te brojke nisu tako dramatično pale. Naprotiv, u nekim afričkim zemljama natalitet je ponovno u porastu. Ipak, na globalnoj razini, ovo su velike promjene, dodala je.

"Smrtnost među djecom također je opala. Prije 20 godina, nekih 15 milijuna djece mlađe od pet godina umiralo je svake godine. Sada je taj broj znatno manji, oko 10 milijuna. To je zaista značajna promjena."

Tellier dodaje da manje djece umire pretežito zbog poboljšanja ishrane i cijepljenja protiv nekih od najopasnijih dječjih bolesti. Nažalost, smrtnost novorođenčadi nije opala. Razlog tome je, pojašnjava ona, da sve ono što može ubiti majku, kao što su razne komplikacije pri porodu, također može ubiti i bebu.

Tellier navodi tri rješenja koja bi mogla smanjiti smrtnost kod novorođenčadi: "Jedna od njih je da žene jednostavno moraju imati bolje obučeno osoblje pri porodu. Drugo je bolji pristup hitnoj službi za trudnice. Neke probleme do kojih može doći pri porodu, kao što su prekomjerno krvarenje na primjer, ne mogu riješiti čak ni vješti zdravstveni djelatnici".

UN navodi da oko 20 do 30 posto udanih žena u 24 subsaharske afričke države nemaju pristup nikakvim kontracepcijskim sredstvima.

Statistike pokazuju da je rizik od smrti uzrokovane komplikacijama u trudnoći za žene u Nigeru na jednoj na svakih sedam žena. Usporedbe radi, u SAD-u taj broj je jedna trudnica na svakih 4.800, te jedna trudnica na svakih 17.400 u Švedskoj.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju