Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U sukobu vlasti i separatističkih snaga na istoku Ukrajine ima sve više znakova o umiješanosti Rusije, iako zasad ne i nepobitnih dokaza, rekao je u ponedjeljak pomoćnik glavnog tajnika UN-a za ljudska prava Ivan Šimonović.


"Riječ je o sve većem priljevu (neslužbenih) boraca i sve više dokaza da su u borbe uključeni i neki (ruski) vojnici", rekao je Šimonović na konferenciji za novinare u Ženevi.

Vezani članci Luda Rusija Putin je mačji kašalj, objavljeni pravi razlozi zbog kojih se ljudi zapravo boje Rusije Azerbajdžanske snage Rusija zabrinuta zbog sukoba: "U Nagorno Karabahu raspoređuju se i džihadisti iz Libije i Sirije"

Rusija niječe zapadne optužbe da pomaže proruskim pobunjenicima oružjem i vojnicima.

Nedavno su u Ukrajini uhićena dva Rusa, koje su 21. svibnja ispitali dužnosnici UN-a. Oni tvrde da bi se prema njima trebalo postupati kao sa zarobljenim vojnicima, no Rusija kaže da je riječ o bivšim vojnicima koji su otišli iz vojske.

MORBIDNI PUTIN 'Rusija koristi mobilne krematorije za prikrivanje broja mrtvih u Ukrajini'

Ukrajina ih je optužila za terorizam, stavivši ih tako, po Šimonovićevim riječima, "između čekića i nakovnja".

"Vrlo je teško dokazati da su to doista aktivni vojnici. Zato većinom koristimo izraz 'borci' Ruske Federacije", istaknuo je voditelj Misije UN-a za nadzor ljudskih prava u Ukrajini Armen Harutjunjan. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook