Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Podizanje razine mora može poplaviti primorska mjesta za odmor dok se topljenje snježnih kapa može negativno odraziti na skijališta, upozorila je UN-ova Svjetska turistička organizacija, ističući da klimatske promjene prijete turizmu, unosnoj industriji za neke od najsiromašnijih zemalja svijeta.


'Turizam pokreće gospodarstvo i ljude u siromašnim zemljama', izjavio je Geoffrey Lipman, pomoćnik glavnog tajnika UNWTO, na konferenciji za tisak u sjedištu UN-a u New Yorku. Gotovo trećina od 735 milijarde dolara koje je generirao turizam u 2006. otišla je u zemlje u razvoju, gdje turistička industrija služi kao jedan od glavnih izvoznih sektora za siromašne zemlje. U razdoblju od 2000. do 2007. godine, međunarodni turizam, glavni izvor deviza u gotovo svim državama koje se svrstavaju među slabije razvijene zemlje, zabilježio je 110 posto rasta u tim zemljama.

Vezani članci Promjenjivo vrijeme, ilustracija Hoće li zima napokon pokazati zube: Opet sunce, napokon snijeg ili dosadnjikava kiša - što je odabrala za dane pred nama? Darijo Brzoja - Vremenski pregled godine - 4 Priroda ne prašta, godinu obilježili i vremenski ekstremi: Nakon potresa snijeg, kiše, smog i poplave

Klimom potaknute promjene okoliša - uključujući i dostupnost vode, bioraznolikost i obalnu eroziju - imat će utjecaj na turizam, prema izvješću koji je prošle godine izradio UNWTO, zajedno sa UN-ovom Svjetskom meteorološkom organizacijom i Programom za okoliš UN-a. Primjerice, promjene u poljoprivrednoj proizvodnji mogu štetiti vinskom turizmu, dok rast temperatura može nauditi skijalištima u europskim Alpama, sjevernoj Americi, Australiji i Japanu. 'Kao rezultat, prilagodba klimatskim promjenama od vitalne je važnosti za turizam', kazao je Lipman. Od zemalja se očekuje da na prosinačkom skupu u Kopenhagenu potvrde novi sporazum o klimatskim promjenama, koji treba stupiti na snagu nakon isteka važenja Protokola iz Kyota 2012. godine.(Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju