Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prijenos ovlasti uprave Ujedinjenih naroda na Kosovu (UNMIK) na kosovske institucije još nije počeo, a ne zna se ni da li će novoosamostaljeno Kosovo preuzeti sve državne odgovornosti tijekom lipnja, kako je predviđeno planom UN-ova izaslanika Marttija Ahtisaarija, piše danas prištinski dnevnik na albanskome Lajm.


"Za čelnike u Prištini, 17. veljače označio je i početak procesa tranzicije, za Europsku Uniju (EU) tranzicija je počela 28. veljače, dok za Ujedinjene Narode taj proces još nije započet. Za sada nitko ne zna da li je proces tranzicije stvarno počeo zbog konfuzije na relaciji Priština-Bruxelles-New York", piše Lajm.

Vezani članci Slika nije dostupna Beograd i Priština bez dogovora Slika nije dostupna Ahtisaari iznio prijedloge za Kosovo

List navodi da se ne zna da li će 17. ili 28. lipnja ove godine Kosovo preuzeti sve odgovornosti države, predviđene Ahtisaarijevom planom i da li će UNMIK napustiti Kosovo do lipnja.

Zamjenik premijera Kosova Hajredin Kuqi rekao je da je 17. veljače započeta faza prenosa ovlasti sa UNMIK-a na vladu Kosova, koja bi trebalo da bude završena 17. lipnja.

Ipak, Lajm podsjeća da od 17. veljača nije niti jedna ovlast UNMIK-a prenesena na kosovske institucije i da UN-ova uprava nastavlja raditi prema rezoluciji 1244 Vijeća sigurnosti.

Brendon Varma, glasnogovornik glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona, rekao je za Lajm kako će UNMIK ostati na Kosovu sa svojim mandatom, predstavnicima i odgovornostima koje i do sada ima, dok Vijeće sigurnosti ne odluči drugačije.

Dok UNMIK ne govori o tranziciji i ne navodi da li će u lipnju napustiti Kosovo, Međunarodni civilni ured (ICO) i posebni predstavnik EU-a za Kosovo tvrde da je tranzicija započeta 28. veljače.

Neimenovani dužnosnik ICO-a u Prištini rekao je za prištinski list da EU, prije svega preko misije EULEX, namjerava preuzeti vodeću ulogu na Kosovu i da o svojim aktivnostima informira UN.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju