Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sjedinjene Države i Ujedinjeni narodi još jednom su pozvali Kinu da oslobodi disidenta Liu Xiaoboa.


Oslobođenje za ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za mir zatraženo je uoči Međunarodnog dana ljudskih prava kada se nagrada uručuje.

>> Nobelova nagrada za mir kineskom disidentu Liu Xiaobou

>> Kina: Potvrđena 11-godišnja kazna zatvora Liu Xiaobou

Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Navanethem Pillay pozivajući na oslobađanje kineskog disidenta istaknula je da njegovo zatočenje pokazuje opasnosti i zlostavljanja kojima su branitelji prava izloženi diljem svijeta. Liu Xiaoboa navela je kao primjer branitelja ljudskih prava koji plaća visoku cijenu za svoj aktivizam naglasivši kako je kazna od 11 godina zatvora iznimno oštra.

Vezani članci Slika nije dostupna Favoriti za Nobelovu nagradu za mir Slika nije dostupna Norveški ministar: Nisam utjecao na dodjelu Nobelove nagrade za mir

Glasnogovornik američkog State Departmenta Philipe Crowley u ime SAD-a pozdravio je dodjelu Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu. I on je pozvao na njegovo oslobađanje pozvavši Kinu da se pridržava 'svojih obveza iz međunarodnog prava - na poštivanje temeljnih sloboda i ljudskih prava svojih građana'. Naglasio je da SAD Nobelovoj nagradi za mir pridaje veliku važnost pa će na svečanoj dodjeli sudjelovati i američki veleposlanik Barry White. (Hina)