I sirijska vojska i pobunjenici činili su ratne zločine i zločine protiv čovječnosti u ratu jedni protiv drugih, priopćili su istražitelji UN-a.


Vladine sirijske snage bacile su u više navrata takozvane "barell" bombe u stambenim četvrtima, uključujući neke za koje se vjeruje da su sadržavale klor u travnju ove godine i činile druge ratne zločine, koji treba biti procesuirani, navodi se izvještaju te međunarodne organizacije.

Vezani članci Vojnikinja SDF-a slavi eliminaciju zadnjeg uporišta ISIS-a (Foto: AFP) Zadnji dani krvavog kalifata koji je ne tako davno u crno zavio cijeli svijet: Islamska država upravo je izgubila svoje posljednje uporište Shamima Begum (Foto: AFP) Ministar izložen kritikama: U izbjegličkom kampu umrla beba tinejdžerice koja se pridružila IS-u

Borci Islamske države Iraka i Levanta (ISIL) u sjevernoj Siriji vodili su "kampanju sijanja straha", uključujući amputacije, javna pogubljenja i bičevanja. "Nasilje se preljevalo preko granica Sirije, a ekstremizam je povećavao brutalnost sukoba", navodi se u izveštaju, koji prenosi agencija Reuters.

Sirijska vojska napala džihadiste, prvi put otkako Islamska država drži kontrolu nad velikim dijelom Sirije

"Prisilna primirja, opsade i bombardiranja koja su obilježje vladine strategije, često su bila praćena masovnim uhićenjima vojno sposobnih muškaraca, od kojih su mnogi nestali", navodi se u izveštaju UN-a.

S druge strane, islamističke snage koje su se preljevale preko granice susjednog Iraka u nastojanju da uspostave prekogranične kalifate, dovodile su iskusnije i ideološki motiviranije strane borce i uspostavile kontrolu nad velikim područjima u sjevernoj i istočnoj Siriji, posebno naftom bogatom regiji.

"Pogubljenja na javnim mjestima su postali uobičajeni spektakl petkom u regijama pod kontrolom ISIL-a", ističe se u izvještaju te se dodaje da su im prisustvovala i djeca, a tijela ubijenih bila su izložena i do tri dana da bi poslužila kao upozorenje lokalnom stanovništvu.

Snage ISIL-a i Al-Sham pribjegavale su mučenjima, ubojstvima, otmicama i prisilnom raseljavanju stanovništva u provincijama Alepa i Al Raka, sve to spada u zločine protiv čovječnosti.

Istražna komisija UN-a, osma od početka sukoba prije tri godine, napravila je izvještaj od 45 stranica, baziran na 480 intervjua i materijalu prikupljenom u cilju izgradnje osnova za buduće kazneno gonjenje počinitelja zločina tijekom rata u Siriji.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook