Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Oko 66.000 osoba raseljeno je zbog nedavnih borbi na različitim bojišnicama u pokrajini Alep na sjeveru Sirije, objavio je u nedjelju UN.


"Ta brojka uključuje gotovo 40.000 ljudi raseljenih iz Al-Baba i susjednog grada Tadefa, te njih još 26.000 iz mjesta istočno od Al-Baba", objavio je Ured za koordinaciju humanitarnih djelatnosti UN-a.

Vezani članci Radnica, ilustracija Izvješće UN-a: Manje od polovine žena u svijetu nalazi se na tržištu rada, jednakost je gotovo nedostižna Slika nije dostupna Vijeće sigurnosti jednoglasno podržalo mirovnu inicijativu Moskve i Ankare

Al-Bab je bio važno uporište Islamske države na sjeveru Sirije a ponovnu kontrolu preuzele su 23. veljače zajednički turske snage i sirijski pobunjenici, nakon tjedana žestokih borbi.

Snage režima Bašara al Asada uz potporu zrakoplovstva Sirije i Rusije vode također od siječnja ofenzivu kako bi u potpunosti protjerali džihadiste IS-a iz jugoistočnog dijela pokrajine Alep.

Po UN-u, "39.766 osoba iz Al-Baba pobjeglo je iz grada u druge sektore na sjeveru pod kontrolom drugih pobunjeničkih skupina".

UN strahuje za njihove živote zbog bombi i eksplozivnih naprava koje je ostavio IS na tom području.

Sirijski opservatorij za ljudska prava priopćio je u subotu da je više od 30.000 civila, uglavnom žena i djece, pobjeglo tijekom proteklog tjedna pred nadiranjem sirijske vojske na istoku provincije Alep. (Hina)