Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Umro poglavar Rumunjske pravoslavne crkve

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poglavar Rumunjske pravoslavne crkve, patrijarh Teoktist I., umro je u ponedjeljak u Bukureštu s navršene 92 godine života.

Nakon smrti patrijarha, sinoda Rumunjske pravoslavne crkve treba izabrati novoga poglavara.

Pročitajte i ovo U Hrvatsku stiže prvi filipinski svećenik - 1 Sve više stranih radnika U Hrvatsku stiže prvi filipinski svećenik: "Veliki su procesi pred nama" Dijete, ilustracija Zlostavljano najmanje 4815 djece Portugalska crkva isplatit će odštete žrtvama seksualnog zlostavljanja

Teoktist je bio prvi pravoslavni crkveni poglavar koji je omogućio službeni posjet rimskoga pape svojoj državi. Papa Ivan Pavao II. posjetio je 1999. Bukurešt, što se smatra važnim početnim korakom u ekumenskom dijalogu među kršćanima.

Teoktist je bio poznat i kao vjerni podupiratelj komunističkog režima u Rumunjskoj, zbog čega je ubrzo nakon pada diktatora Nicolaea Ceausescua 1989. bio smijenjen, ali je 1990. ponovno postavljen na dužnost. Kratko prije rušenja Ceausescua, Teoktist mu je bio poslao brzojav podrške.

Teoktist I. bio je peti patrijarh u povijesti Rumunjske pravoslavne crkve, koja je od 1885. autokefalna, odnosno samostalna nacionalna crkva s vlastitim poglavarem. Među njezine dogme spada i automatska lojalnost svjetovnom državnom poglavaru, bez obzira na njegovo političko usmjerenje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene