Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Genadij Janajev, vođa neuspjelog državnog udara 1991. protiv sovjetskog predsjednika Mihaila Gorbačova, umro je u Moskvi u dobi od 73 godina nakon duge i teške bolesti, objavio je u petak Ruslan Hazbulatov, bivši predsjednik ruskog parlamenta.


Sovjetski potpredsjednik od 1990. do 1991., Janajev je izveo puč protiv Gorbačova 19. kolovoza 1991., te je tri dana vodio zemlju, a nakon neuspjeha je bio uhićen, a poslije pomilovan i oslobođen 1994.

Vezani članci V.S. Naipaul (Foto: AFP) Preminuo britanski književnik i nobelovac: "Bio je velik u svemu što je ostvario, a umro je okružen onima koje je volio'' Pronađen mrtav muškarac (Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL) Pronađen mrtav u dvorištu: ''Žena mu je nedavno rodila drugo dijete''

'Nije bio aktivni urotnik, ali to ne umanjuje njegovu grešku. Danas žalim zbog njegove smrti i izražavam sućut njegovim bližnjima', rekao je Hazbulatov, bivši politički protivnik Genadija Janajeva.

Predsjednik ruskih komunista Genadij Zjuganov odao je počast Janajevu 'koji je bolje od ostalih sovjetskih vođa razumio kamo Gorbačov i njegova banda vode zemlju', citirala je agencija Interfax. Prema ruskim medijima, Janajev je dugo bolovao od raka pluća.

Rođen 1937. u seljačkoj obitelji, Janajev je postao inženjer i pravnik, a predstavljao se kao 'radikalni realist', zagovornik postupnog prijelaza sovjetskog društva na tržišno gospodarstvo. Prije državnog udara, Gorbačov je za Janajeva govorio da je 'čovjek principa, čvrst i pristaša Perestrojke'. (Hina)