Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U 85. godini

Umro David Warren, izumitelj crne kutije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
David Warren, australski znanstvenik koji je prije 54 godine izumio uređaj za snimanje podataka o letu zrakoplova i razgovorima u pilotskoj kabini, takozvanu crnu kutiju, umro je u srijedu u 85. godini, objavilo je australsko ministarstvo obrane.

Warren je počeo raditi na izradi takvog uređaja 1953. godine nakon što je sudjelovao u istrazi jedne nesreće De Havillanda DH106 Cometa, prvog svjetskog komercijalnog zrakoplova.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Napokon rezultati Pronađena crna kutija iz Air Franceova zrakoplova Slika nije dostupna Misteriozan pad Air France: Pronađen dio crne kutije bez podataka

Kada je 1956. godine napravio prototip australska uprava za civilno zrakoplovstvo odbacila je izum kao bezvrijedan. No, ideju su kasnije prepoznali Britanci i Warrenu dali novac za razvoj proizvoda. Uređaj je danas obavezni sastavni dio svih zrakoplova.

Podrijetlo naziva crna kutija, koja je od početka crvene boje, nije posve sigurno. Najčešća je teorija da je netko od znanstvenika predstavljajući prvi uređaj koji je bio ovalna oblika i crvene boje, u šali rekao 'ovo je divna crna kutija'.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene