Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Giulio Andreotti

Umro čovjek koji je obilježio talijansku političku scenu 20. stoljeća

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Giulio Andreotti bio je zastupnik u talijanskom parlamentu od 1945. godine, premijersku je dužnost obnašao u sedam navrata, a od 1991. je bio doživotni senator. Umro je u dobi od 94 godine.

Giulio Andreotti, jedan od najistaknutijih talijanskih političara druge polovice 20. stoljeća i sedam puta predsjednik talijanske vlade, umro je u ponedjeljak u svome stanu u Rimu u dobi od 94 godine, objavila je njegova obitelj, izvijestile su novinske agencije.

Pročitajte i ovo Eksplozija u hidroelektrani kod Bologne Užas kod Bologne VIDEO Eksplozija u talijanskoj hidroelektrani: Četvero radnika poginulo, za nekolicinom se još traga Andrej Plenković Odbacio sučeljavanje Plenković otkrio koliko je donirao HDZ-ovoj kampanji pa opleo po Milanoviću: "Svakog dana se budi i lupeta sa svojim primitivizmom"

>> Italija napokon dobila novu Vladu

Andreotti, rođen 14. siječnja 1919. godine, posljednjih je godina bio narušena zdravlja. Andreotti je bio vodeći političar nekadašnje Demokršćanske stranke koja je od kraja Drugog svjetskog rata gotovo 50 godina dominirala talijanskom političkom scenom i zastupnik u svakom sazivu parlamenta od 1945. godine. Doživotni senator postao je 1991. godine.

Prvi puta je ušao u vladu u dobi od 28 godina, a njegovo je djelovanje polariziralo talijansku javnost tijekom njegove cijele karijere. Krajem devedesetih godina optužen je za upletenost u ubojstvo i veze s mafijom, ali je kasnije oslobođen optužbi.

Korupcijski skandali koji su izbili početkom devedesetih godina prošlog stoljeća doveli su do odlaska njegove Demokršćanske stranke s talijanske političke scene na kojoj je, s bivšom talijanskom komunističkom strankom, desetljećima bila glavni protagonist. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene