Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U 97. godini života

Umrla legendarna sovjetska špijunka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jelisaveta Mukasej koja je, kao i njezin muž, bila legendarna špijunka u sovjetsko doba, umrla je u 97. godini, priopćila je Ruska služba za vanjsko obavješćivanje.

Karijera špijunskog para trajala je od 1940-ih, u Staljinova doba, do 1970-ih, kada su pod kodnim imenom Zefir i Elza izveli mnogobrojne zadaće infiltriranja, čije pojedinosti nikada nisu objavljene zbog njihove osjetljivosti. Bivša špijunka umrla je nešto više od godinu dana nakon svoga muža Mihaila koji je umro u kolovozu 2008. u 101. godini.

Pročitajte i ovo Ilustracija Stravična tragedija Policajci pronašli mrtvu 2-godišnjakinju u autu: Zaključana provela više od sedam sati, nije joj bilo spasa Slika nije dostupna razumije putina Tvrdi da je bila ruska špijunka: "Učili su nas kako biti najbolja u seksu. Muškarac vam mora odati svoje tajne"

'Pod naoko bezazlenim imenima služili su Rusiji više od 50 godina, odano i tiho, ponekad izlažući pogibli i vlastiti život', rekao je glasnogovornik SVR-a Sergej Ivanov, a prenijele su ruske agencije. Malo je potankosti poznato iz špijunske karijere Mukasejeve, osim tijekom hladnoga rata, od 1939. do 1943., kada je kao tajna agentica radila na Zapadu, i to u Los Angelesu, gdje je njezin muž službeno bio pomoćnik konzula Sovjetskog Saveza.

Kako piše njihov biograf, Zefir i Elza su ostatak svoje karijere posvetili školovanju mladih špijunskih kadrova u Moskvi, a pisali su i 'priručnike' o špijunaži. Jelisaveta Mukasej rođena je 1912. u Ufi, u Baškortostanu, na Uralu, u 'siromašnoj radničkoj obitelji' koja se poslije preselila u Taškent, u Uzbekistanu. Studirala je na sveučilištu u Lenjingradu, današnjem Sankt-Peterburgu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene