Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U dobi od 92 godine

Supruga i majka američkih predsjednika: Umrla bivša prva dama SAD-a Barbara Bush

Barbara Bush s obitelji (Foto: AFP)
Barbara Bush s obitelji (Foto: AFP) Foto: Afp
Bivša prva dama SAD-a Barbara Bush umrla je u utorak dobi od 92 godine, izvijestila je njezina obitelj.

Barbara Bush, supruga nekadašnjeg američkog predsjednika Georgea H. W. Busha i majka nekadašnjeg predsjednika Georgea W. Bush, umrla je u utorak, piše u priopćenju glasnogovornika njezina supruga.

Pročitajte i ovo Američki nosač u Jadranu - 6 KOŠTAO 6,2 MILIJARDE DOLARA "George Bush" dolazi u Split: Golemi vojni brod na nuklearni pogon uplovit će u luku Dioklecijanova grada Ilustracija Bila je na respiratoru Preminula Britanka koju je u Splitu udario grom: "Očajnički tužan slučaj"

"Barbara Bush umrla je u utorak, 17. travnja 2018. u 92. godini", piše u priopćenju koje je na Twitteru objavio Jim McGrath koji u nedjelju obznanio kako je odlučila prekinuti liječenje.

"Nakon nedavnog niza hospitalizacija i konzultiranja obitelji i liječnika, Barbara Bush (92) odlučila je ne nastaviti s medicinskim liječenjem i umjesto toga okrenut će se palijativnoj skrbi", najavio je on spominjući "pogoršano" zdravlje.

Detalji o pogrebu bit će objavljeni naknadno, kazao je glasnogovornik u utorak, podsjećajući da iza Barbare Bush ostaju suprug, petero djece, 17 unučadi i sedam praunučadi.

Georgeu H. W. Bushu "slomljeno je srce što je izgubio svoju voljenu Barbaru", piše u priopćenju. "Držao je njezinu ruku cijeli današnji dan i bio pored nje kad je napustila ovaj svijet."

Predsjednik Donald Trump pozdravio je u priopćenju Bijele kuće uspomenu na Barbaru Bush, odajući počast "njezinoj čvrstoj odanosti svojoj zemlji i obitelji, kojima je služila nepokolebljivo".

"Kao supruga, majka, baka i nekadašnje prva dama, Bush se zalagala za američku obitelj", napisao je Trump pozdravljajući "među njezinim najvećim dostignućima uočavanje važnosti opismenjavanja kao temeljne obiteljske vrijednosti kojoj treba briga i zaštita".

U čast Barbare Bush, Donald Trump je naredio da se američke zastave spuste na pola koplja do sumraka na dan njezina pogreba, i to na svim zgradama i javnim prostorima, kao i na vojnim položajima i zdanjima američke mornarice.

Barbara Pierce rođena je u lipnju 1925. u državi New York. Susrela je Georgea H. W. Busha sa 16 godina te se za njega udala tri godine kasnije. Zajedno su imali šestero djece, među kojima Georgea W. Busha koji je bio predsjednik SAD-a između 2001. i 2009. godine, te Jeba Busha, guvernera Floride između 1999. i 2007. godine i nesretnog kandidata na republikanskim predizborima za Bijelu kuću 2016. Njezina kći Pauline umrla je 1953. godine.

Njezin je suprug vodio zemlju od 1989. do 1993.

S 93 godine razbolio se od Parkinsonove bolesti, zbog čega se već nekoliko godina kreće u invalidskim kolicima. Hospitaliziran je u siječnju 2017. na 15 dana zbog upale pluća. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene