Nakon što je 2005. godine u prometnoj nesreći izgubila oko poznata umjetnica iz San Francisca Tanya Marie Vlach bila je očajna. Najviše ju je brinulo kako će nastaviti s radom. No, kada je izašla iz depresije shvatila je da bi joj umjetno oko s ugrađenom kamerom otvorilo bezbroj umjetničkih mogućnosti.


Tanyin san je da može kontrolirati web kameru u svojem oku. Voljela bi da ta kamera ima senzore koji bi reagirali na treptanje i da na taj način može fotografirati, zumirati, fokusirati, paliti je i gasiti. 'Zjenica' bi morala biti osjetljiva na svjetlost baš poput ljudskog oka, a Tanya bi željela i da ima funkciju za geo-označavanje i prepoznavanje lica, piše Daily Mail.

Vezani članci Parazit (Foto: Screenshot/YouTube) Nije za osjetljive: Liječnik mu iz oka izvukao parazita dugog 15 cm Dain Yoon (FOtO: Instagram) Teško je povjerovati, ali prilikom fotografiranja nije koristila baš nikakve filtere i(li) efekte

'Na vrlo traumatičan način sam shvatila koliko brzo možete izgubiti život i da takve stvari dolaze potpuno bez upozorenja. Sve što poznajete - sjećanja, obitelj i prijatelji, sve može nestati u jednoj sekundi', napisala je Tanya na svojoj internetskoj stranici.

Takva lista želja nije jeftina pa se Tanya 'bacila' na prikupljanje novca. Uskoro planira izdati grafički roman, napraviti eksperimentalni dokumentarac, internetsku seriju i nastup uživo - sve uz pomoć svoje proteze.

Grow a new eye from Tanya Vlach on Vimeo.