Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbori gotovi

Ultradesničari treća sila u Finskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Konzervativci su pobijedili na parlamentarnim izborima jučer u Finskoj s tek malom prednosti pred socijalistima i nacionalistima, koji su ostvarili povijesni uspjeh, po konačnim rezultatima koje je objavilo izborno povjerenstvo.

Od 200 mjesta u parlamentu, Nacionalna koalicija (konzervativci) osvojila je 44, Socijaldemokratska stranka (SDP) 42, a stranka Pravi Finci (nacionalistička desnica) 39.

Nacionalna koalicija je dobila 20,4 posto glasova birača, SDP 19,1 posto, a Pravi Finci 19,0 posto. 'Razlika između broja glasova i broja zastupnika u parlamentu skopčana je s veličinom izbornih jedinica', rekao je politolog Ilkka Ruostetsaari sa sveučilišta u Tampereu. Stranka centra koju predvodi premijerka na odlasku Mari Kiviniemi zauzela je 4. mjesto s 35 zastupnika i 15,8 posto glasova. (Hina)

Pročitajte i ovo Luis Montenegro Izborna previranja Još jedna europska zemlja na prekretnici: ''Oporba se ne smije prepustiti ekstremnoj desnici'' Nikola Grmoja Izbori Što sprječava ujedinjenje na desnici? Sumnjivi akteri u pozadini, figa u džepu, šurovanje s tajkunima, a spominju se i... bušmani

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene