Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sa skoro 2 metra širine, ova raža može se uredno nazvati čudovištem iz dubine. No varate se ako mislite da se radi o najvećem primjerku.


Legenda kaže da se u rijekama Kambodže nalaze i primjerci širine 4,5 metara. 

Vezani članci Hitna pomoć, ilustracija Otac napadnutog mladića iz Zadra otkrio nam zašto je oblijepio grad plakatima i prozvao policiju: "Nemojte na nasilje nasiljem" Slika nije dostupna Šibenski HGSS-ovci odradili još jednu uspješnu akciju. Muškarac nestao u Kninu, evo gdje su ga pronašli

Ražu na fotografiji uhvatio je američki biolog Zeb Hogan u rijeci Maeklong u sklopu projekta potrage za najvećom slatkovodnom ribom na svijetu. 

Njegov vodič bio je Rick Humphreys, britanac koji u Kambodži vodi kompaniju za ribarenje. 

Humphreys, čija velika želja je da pronađe najveću ražu na svijetu o ovom otkriću kaže: ‘Ovo je samo početak. Postoje mnogo veći primjerci od uhvaćenog.’ 

Hoganovo istraživanje zapravo je dio projekta ˝Divovske ribe˝ kojeg financira National Geographic Society. 

Projekt koji traje već tri godine, ima cilj da dokumentira i zaštiti divovske slatkovodne ribe koje teže najmanje 90 kg i dulje su od 1,8 metara. 

Zadnjih su godina Humphreys i njegov partner, Wuttichai Khuensuwan, ulovili 40 raža u rijekama Ban Pakong i Maeklong, od kojih je najveća težila 220 kilograma. 

Kaže da preferira raže zbog njihove borbenosti i hrabrosti. Nije im problem presjeći ribarske mreže i konope a jednom je trebalo 15 ljudi i 6 sati da bi se izvukla na površinu. 

‘Njihova snaga je fantastična…kada ih vidite kako plivaju osjećate se ponizno,’ dodaje Humphreys. 

U svakom slučaju, tim mora ostati na oprezu pri potrazi za takvim divovskim ribama. Svaka raža na kraju repa ima bodlju kojom može probiti kožu čovjeka i otrovati žrtvu. 

Poznat je slučaj australskog stručnjaka za divlje životinje, Stevea Irwina, koji je poginuo 2006. nakon što ga je jedna takva raža ubola u prsa.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju