Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ulovljeno 'čudovište iz dubine': Raža od 2 metra!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sa skoro 2 metra širine, ova raža može se uredno nazvati čudovištem iz dubine. No varate se ako mislite da se radi o najvećem primjerku.

Legenda kaže da se u rijekama Kambodže nalaze i primjerci širine 4,5 metara. 

Pročitajte i ovo Nestali dječak iz Njemačke Pregledavaju centimetar po centimetar I dalje se traga za malenim Arianom (6): Danas najveća operacija potrage - 1200 pomagača, ljudski lanci, desetak dronova u zraku Eskplozija u vojnoj bazi u Kambodži Kambodžanska vojska VIDEO Eksplodiralo streljivo u vojnoj bazi, poginulo 20 vojnika: Manje eksplozije čule su se još sat vremena kasnije

Ražu na fotografiji uhvatio je američki biolog Zeb Hogan u rijeci Maeklong u sklopu projekta potrage za najvećom slatkovodnom ribom na svijetu. 

Njegov vodič bio je Rick Humphreys, britanac koji u Kambodži vodi kompaniju za ribarenje. 

Humphreys, čija velika želja je da pronađe najveću ražu na svijetu o ovom otkriću kaže: ‘Ovo je samo početak. Postoje mnogo veći primjerci od uhvaćenog.’ 

Hoganovo istraživanje zapravo je dio projekta ˝Divovske ribe˝ kojeg financira National Geographic Society. 

Projekt koji traje već tri godine, ima cilj da dokumentira i zaštiti divovske slatkovodne ribe koje teže najmanje 90 kg i dulje su od 1,8 metara. 

Zadnjih su godina Humphreys i njegov partner, Wuttichai Khuensuwan, ulovili 40 raža u rijekama Ban Pakong i Maeklong, od kojih je najveća težila 220 kilograma. 

Kaže da preferira raže zbog njihove borbenosti i hrabrosti. Nije im problem presjeći ribarske mreže i konope a jednom je trebalo 15 ljudi i 6 sati da bi se izvukla na površinu. 

‘Njihova snaga je fantastična…kada ih vidite kako plivaju osjećate se ponizno,’ dodaje Humphreys. 

U svakom slučaju, tim mora ostati na oprezu pri potrazi za takvim divovskim ribama. Svaka raža na kraju repa ima bodlju kojom može probiti kožu čovjeka i otrovati žrtvu. 

Poznat je slučaj australskog stručnjaka za divlje životinje, Stevea Irwina, koji je poginuo 2006. nakon što ga je jedna takva raža ubola u prsa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene