Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zdravstvene tegobe

Ukrajinski sud odgodio žalbu Julije Timošenko

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukrajinski Vrhovni sud odlučio je u utorak da će rješavanje žalbe bivše premijerke Julije Timošenko koja služi sedmogodišnju zatvorsku kaznu zbog zlouporabe položaja, odgoditi za 26. lipnja.

Vijeće za građanske i kaznene parnice koje u utorak treba početi zasjedati kako bi razmotrilo žalbu, prihvatilo je preporuku državnog odvjetništva koje se poziva na zdravstvene tegobe oporbene čelnice.

"Odlučili smo prihvatiti prijedlog državnog odvjetništva (...) i odgoditi raspravu za 26. lipnja", rekao je predsjednik vijeća Stanislav Miščenko. Branitelji Julije Timošenko dočekali su tu odluku povicima "Sramota!"

Timošenko, koja je od kolovoza prošle godine u zatvoru, osuđena je u listopadu na sedam godina zatvora zbog zlouporabe položaja. Trenutno je u bolnici u Harkivu, na istoku zemlje, gdje se liječi zbog nekoliko hernija diska.

Državna odvjetnica Oksana Drogobicka zatražila je odgodu zbog zdravstvenog stanja oporbenjakinje koje ju "priječi" da "iskoristi svoje pravo" i osobno nazoči na ročištu visokog suda.

Jedan od odvjetnika, zastupnik Sergij Vlasenko, optužio je sud da "oteže" s predmetom, istaknuvši da je njegova branjenica pisanim putem obavijestila to tijelo da odustaje od dolaska na ročište. Drogobicka nije htjela komentirati tu informaciju.

Osobe iz okružja Timošenko ocjenjuju da se odgodom razmatranja žalbe želi odgoditi podnošenje žalbe Europskom sudu za ljudska prava kojemu se ne može obratiti prije nego se iscrpe sve pravne mogućnosti u zemlji.

Pročitajte i ovo Ilustracija silovao i suprugu Godinama silovao vlastitu kćer, napravio joj i dijete: Žalio se na strogu presudu, sud donio odluku Vladimir Putin Ukrajinci bijesni Rusi likuju zbog papine izjave: "To je poruka Zapadu da prizna da je u krivu"

>> Timošenko sudjelovala u ubojstvu ukrajinskog magnata?

Afera Timošenko uzrokovala je ozbiljnu krizu u odnosima Kijeva i Zapada koji presudu bivšoj premijerki smatra politički motiviranom i traži njezino oslobađanje.

Tako će se njezina žalba razmatrati usred Eura 2012., dan uoči prvog polufinala najuglednijeg europskog prvenstva i tek nekoliko dana prije finala 1. srpnja u Kijevu.

Više zemalja EU-a zaprijetilo je političkim bojkotom utakmica Eura 2012. koji Ukrajina organizira zajedno s Poljskom, zbog afere Timošenko. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene