Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je u srijedu kako u razgovoru američki predsjednik Donald Trump nije izvršio pritisak na njega da otvori istragu o političkom protivniku Joeu Bidenu te da ne želi biti upetljan u američke izbore.

Galerija


Ukrajinski predsjednik podsjetio je tijekom susreta s američkim predsjednikom u New Yorku da je transkript njegova razgovora s Trumpom objavljen te dodao: "Nitko nije izvršio pritisak na mene."

Vezani članci Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij i predsjednik SAD-a Donald Trump(Foto: AFP) Hoće li doći do opoziva? Kongres počeo s ispitivanjem diplomata o Trumpovim kontaktima s Ukrajinom Donald Trump (Foto: AFP) Američki diplomat svjedočio protiv Donalda Trumpa: Predsjednik SAD-a uvjetovao slanje vojne pomoći Ukrajini?

Također je rekao da ne želi "biti uključen u demokratske izbore SAD-a".

Trump je naglasio da želi da Ukrajina "zaustavi korupciju", pa je ponovio da nije bilo "nikakvog pritiska" oko Bidena, njegovog političkog rivala.

Zelenskij je kazao i kako je mislio da će biti objavljen samo Trumpov dio razgovora iz srpnja, piše Reuters.

"Osobno smatram da ponekad takvi razgovori između predsjednika neovisnih država ne bi trebali biti objavljeni", rekao je ukrajinskim medijima.

Otkrio je i kako nije znao detalje o istrazi Bidenovog sina Huntera, pa je ponovio da želi da njegov novi državni odvjetnik istraži sve slučajeve.

Američki mediji pisali su kako je Trump više puta od ukrajinskog predsjednika tražio da istraži je li Biden, favorit za demokratskog kandidata na izborima iduće godine, zloupotrijebio svoj položaj dok je bio potpredsjednik pod Barackom Obamom i ucijenio Ukrajinu da otpusti glavnog državnog tužitelja koji je zbog korupcije istraživao tvrtku koja je zaposlila Bidenova sina nakon čega je obustavljen postupak kojim je bio obuhvaćen i Bidenov sin.

Bidenov sin Hunter bio je u upravnom odboru ukrajinske energetske kompanije Burisma. (Hina)