Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mirovni plan

Ukrajinski predsjednik nudi separatistima dijalog

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko izložio je u nedjelju naciji svoj mirovni plan za separatistički istok, koji uključuje dijalog s proruskim pobunjenicima koji nisu počinili "ni ubojstvo ni mučenje" i kojim želi vratiti cjelovitost zemlje.

Porošenko je plan iznio u televizijskom govoru objavljenom nakon stupanja na snagu jednotjednog prekida vatre koji je Kijev jednostrano naredio svojim postrojbama, u čijim je sukobima s proruskim pobunjenicima od travnja poginulo najmanje 375 osoba, a više tisuća bilo je prisiljeno napustiti svoje domove.

Pročitajte i ovo Ukrajinski ministar poljoprivrede Solski osumnjičen za korupciju Ne slaže se s optužbama Osumnjičen ukrajinski ministar: Priskrbio si je državno zemljište vrijedno milijune dolara? Vladimir Zelenski 95 milijardi dolara pomoći Zelenski zahvalio Amerikancima na velikom paketu pomoći, Rusi im poručili: "To će uništiti Ukrajinu"

"Mirovni scenarij je naš glavni scenarij. To je naš plan A", rekao je ukrajinski predsjednik u 12-minutnom obraćanju narodu.

"No oni koji namjeravaju iskoristiti mirovne pregovore da bi dobili na vremenu i pregrupirali svoje snage moraju znati da imamo i detaljan plan B. Neću o njemu sad govoriti jer vjerujem da će naš mirovni plan uspjeti", rekao je Porošenko.

Plinska kriza: Ukrajina i Rusija bez dogovora o plaćanju plina

Ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je načelno odobrio prekid vatre, u nedjelju je pozvao na "sadržajni dijalog" između dviju strana. Putin je u subotu ocijenio da su, bez dijaloga sa separatistima, uvjeti koje je Porošenko postavio za prekid nasilja "nerealni".

No sukobi su se u subotu ipak nastavili istom žestinom, pri čemu su ukrajinske postrojbe koristile topništvo kako bi odvratile napade pobunjenika, koji su odbacili privremeni prekid vatre tijekom kojeg su trebali položiti oružje.

Jedan od pobunjeničkih vođa već prije je napore Petra Porošenka ocijenio "beznačajnima" sve dok ne budu uključivali potpuno povlačenje ukrajinskih postrojbi s istoka zemlje i priznavanje njihove nezavisnosti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene