Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi gubici

Ukrajina ostala bez dijela teritorija: Obećana pomoć Zapada nije stigla

Avdijivka
Avdijivka Foto: Afp
Ukrajinska vojska povukla se na položaje u ravnini s ostatkom istočne bojišnice nakon što se morala povući iz još dva sela u blizini Avdijivke, koju su također zauzele ruske snage.

Ukrajinska vojska priopćila je da se povukla iz još dva sela u blizini Avdijivke, grada na istoku zemlje koji su zauzele ruske snage, te tako izgubila još teritorija, dok su zalihe pomoći koja je stigla od zapadnih saveznika sve manje.

Visoki zapovjednik rekao je da su postrojbe učvrstile nove obrambene položaje zapadno od Avdijivke, a glasnogovornik ukrajinske vojske Dmitro Lihovij rekao je da su se postrojbe povukle iz Sjevjerne i Stepove dan nakon što je Kijev objavio da je napustio selo Lastočkine.

"Naše su se snage povukle iz malih sela Sjevjerne i Stepove... Teške borbe za Sjevjerne vodile su se jučer navečer i u noći", rekao je Lihovij i dodao da je Rusija pretrpjela znatne gubitke u toj bitci.

Ukrajina se povlači na položaje u ravnini s ostatkom istočne bojišnice na teren pogodniji za obranu, rekao je Lihovij.

Pročitajte i ovo Nikolaj Patrušev Povezivanje Putinov čovjek obećao rusku pomoć Latinskoj Americi da se suprotstavi SAD-u

Sela Sjevjerne i Stepove prije invazije imala su ukupno manje od stotinu stanovnika.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je zauzelo Sjevjerne dvije godine i tri dana nakon početka ruske invazije na susjednu zemlju, koju Kremlj naziva posebnom vojnom operacijom. Ministarstvo je priopćilo da su njihove postrojbe okupirale još linija i položaja te pogodile ukrajinske vojnike i opremu u blizini još tri naselja.

Reuters nije mogao dobiti neovisnu provjeru tih tvrdnji dviju strana.

Avdijivka je trpjela stalna ruska granatiranja od sredine listopada. Zauzimanje grada u kojemu gotovo nijedna zgrada nije ostala netaknuta najveće je rusko osvajanje od zauzimanja gotovo jednako opustošena grada Bahmuta u svibnju prošle godine.

Ruski predsjednik Vladimir Putin nazvao je zauzimanje Avdijivke apsolutnim uspjehom i obećao da će nastaviti osvajanje kako bi osigurao kontrolu nad cijelom ukrajinskom Doneckom regijom, koju je u listopadu 2022. proglasio anektiranom.

Pročitajte i ovo Ilustracija Crna predviđanja Najvažnija izborna godina počela krvavim obračunom: Karteli ubili dva gradonačelnička kandidata

Pročitajte i ovo Fotografija Alekseja Navaljnog u Milanu Progon ne prestaje U Moskvi uhićen još jedan odvjetnik Alekseja Navaljnog, razlog je nevjerojatan

Gubitak Avdijivke dogodio se u trenutku dok se Ukrajina suočava s nestašicom topničkog streljiva i drugih zaliha, s obzirom na to da obećana zapadna pomoć nije stigla, a paket pomoći SAD-a zaustavljaju republikanci u Kongresu.

Američki predsjednik Joe Biden i najviši demokrati sastali su se s najvišim republikanskim zastupnicima u Kongresu kako bi ponovno zatražili otpuštanje oko 60 milijardi dolara vrijedne pomoći Ukrajini.

U priopćenju iz Bijele kuće nakon sastanka stoji da je Biden "raspravljao o tome kako je Ukrajina tijekom proteklih tjedana izgubila teritorij na bojištu te da je prisiljena štedjeti streljivo i zalihe zbog nedjelovanja Kongresa".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene