Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ukrajinska premijerka pristala na uvjete kako bi održala 'narančastu' vlast

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukrajinska premijerka Julija Timošenko u srijedu je rekla da prihvaća uvjete koje postavlja stranka povezana s ukrajinskim predsjednikom kako bi na vlasti održala 'narančastu' vladu i poštedjela zemlju novih parlamentarnih izbora.

Timošenko je, međutim, rekla, da sumnja da će predsjednik Viktor Juščenko pristati na suradnju. Njih dvoje bili su zajedno 2004. u 'narančastoj revoluciji' koja je predsjednika dovela na vlast uz obećanja da će se približiti zapadu no danas su u svađi. Četiri godine političke nestabilnosti odgodile su potrebne reforme i zaustavile privatizaciju.

Pročitajte i ovo Koalicija - 1 Postizborna slagalica Tko će komu? Nitko ne odaje s kim će koalirati nakon izbora, no ime jedne stranke čuje se najviše: "Ako netko izda..." Slika nije dostupna Raspada se vladin savez? Juščenkova stranka želi napustiti koaliciju s Timošenko

Timošenko je dva puta bila premijerka ali se posljednji 'narančasti' tim raspao kada ga je stranka 'Naša Ukrajina', povezana s predsjednikom, napustila. 'Prihvaćamo sve uvjete, ultimatume, zahtjeve i pritiske iz Naše Ukrajine kako bi izbjegli da damo prostora za razbijanje koalicije i održavanje prijevremenih izbora', rekla je Timošenko na konferenciji za tisak.

'Mi se s njima ne slažemo. Samo ih prihvaćamo kako bi održali demokratsku koaliciju i održali demokratske politike'. Zahtjevi Naše Ukrajine fokusirani su na odnose s Rusijom i pitanje podjele vlasti unutar Ukrajine.

Ta stranka Timošenko optužuje da je prepasivna u kritici ruskih akcija u Gruziji kako bi pridobila naklonost Moskve i traži od nje da osudi rusku 'agresiju'. Timošenko pak kaže da je Juščenkova preglasna potpora Gruzija narušila odnose s Moskvom. Naša Ukrajina također želi ukidanje zakona koji su ograničili ovlasti predsjednika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene