Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ukrajinska premijerka Julija Timošenko prvi je put neizravno dala do znanja da bi njezin prozapadni blok mogao sastaviti koalicijsku vladu s proruskom oporbom ako potraje kriza s predsjednikom Viktorom Juščenkom.


Timošenko je na tiskovnoj konferenciji spomenula tri mogućnosti, među kojima i "promjenu" koalicije "kako bi vlada mogla nastaviti s radom", što bi upućivalo na savez s proruskim blokom.

Vezani članci Slika nije dostupna Sporazum EU-a i Ukrajine propao zbog slučaja Timošenko Slika nije dostupna Ukrajina: U vodstvu blok Julije Timošenko

"Zasad imamo tri mogućnosti" među kojima je "najbolja obnova prozapadne koalicije" između bloka Timošenko i predsjedničke stranke, dodala je.

Ako taj scenarij doživi neuspjeh, druge dvije mogućnosti jesu provedba novih prijevremenih izbora ili "promjena sastava koalicije kako bi vlada nastavila s radom i kako bismo imali 350 glasova" od 450 u parlamentu, kazala je Timošenko.

"Najgora varijanta jesu prijevremeni izbori. Povesti zemlju tim putem bilo bi ne samo neodgovorno, već bi to bio zločin", nepunu godinu dana nakon prethodnih prijevremenih izbora, upozorila je.
Predsjednička stranka najavila je u utorak da će se povući iz koalicije s blokom Timošenko, nakon prihvaćanja niza zakona kojima se umanjuju ovlasti predsjednika u korist vlade zahvaljujući zajedničkom glasovanju bloka Timošenko i proruske oporbe (Stranke regija).

Predsjednik Juščenko nazvao je to glasovanje "državnim udarom" i zaprijetio je raspuštanjem parlamenta ako blok Timošenko i Stranka regija koji zajedno imaju 330 zastupnika službeno ne ubilježe svoju koaliciju.

Timošenko je zadnjih godina često odbacivala bilo kakvu mogućnost sklapanja saveza s proruskim strankama i ulazak u takav savez mogao bi ozbiljno naštetiti njezinoj popularnosti.