Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Novi saziv ukrajinskog parlamenta, izabran 30. rujna, održao je prvu sjednicu, a nakon prisege zastupnika ostavku vlade podnio je dosadašnji premijer Viktor Janukovič koji se ipak nada sudjelovati u novoj vladi, prenose agencije iz Kijeva.


"Podnosim ostavku ukrajinske vlade", izjavio je Janukovič pred 450 zastupnika novog saziva koji su prethodno prisegnuli da će "braniti suverenitet i neovisnost Ukrajine" i "raditi za dobrobit domovine".

Vezani članci Slika nije dostupna Ukrajina: Juščenko odbio koaliciju s Janukovičem Slika nije dostupna Ukrajina: Pregovori o koalicijskoj vladi

Janukovič je najavio da će njegov kabinet nastaviti privremeno obavljati tekuće poslove do formiranja nove vlade, u kojoj se on nada sudjelovati.

Agencija Reuters prenijela je da se Janukovič nada "širokoj
koaliciji" koju bi činila njegova Stranka regija, ali i prozapadno
orijentirane stranke Blok Timošenko te Naša Ukrajina, stranka predsjednika države Viktora Juščenka.

Međutim, Julija Timošenko, predsjednica Bloka Timošenko, nada se da će baš ona dobiti mandat za sastav koalicijske vlade koju, prema predizbornom dogovoru, želi sastaviti od svoga Bloka i koalicije stranaka Naša Ukrajina i Narodna samoobrana.

Prozapadne stranke postigle su tanku većinu na parlamentarnim izborima 30. rujna osvojivši 228 od ukupno 450 mjesta.

Dogovor o koaliciji mogao bi biti potpisan već u petak, ocijenio je jedan od lidera Naše Ukrajine, javlja France presse pozivajući se na agenciju Interfax.

Juščenko je raspustio parlament nakon dugotrajnih sukoba s tada vladajućom koalicijom koju je vodio proruski premijer Janukovič.