Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rezultat međunarodne akcije

"Ministar rata" Islamske države završio iza rešetaka u Ukrajini

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukrajinska služba sigurnosti u petak je objavila da je pritvorila zamjenika Abu Omara al-Shishanija, osobe koju je Pentagon opisao kao "ministra rata" Islamske države, nakon što je prošle godine ušao u Ukrajinu s lažnom putovnicom.

Služba sigurnosti SBU je priopćila da je privela Al Baru Shishanija, gruzijskog državljana, u zajedničkoj operaciji s gruzijskim ministarstvom unutarnjih poslova i američke Središnje obavještajne agencije (CIA).

Pročitajte i ovo Aleksandar Bortnikov Oglasio se i Lukašenko Rusija prozvala krivce za teroristički napad u Moskvi: "Naravno da su to oni" Vladimir Putin Jedanaestero pritvorenih "Jeste li sigurni?" Rusija ne vjeruje da je za pokolj u Moskvi odgovorna Islamska država, prstom upiru na drugu stranu

U priopćenju se dodaje da je fotografija Al Bare Shishanija koju agencija posjeduje "dokaz da je uhićeni stranac uistinu traženi vođa IS-a".

Gruzijska služba sigurnosti je potvrdila da je Shishani uhićen u Ukrajini.

"Da, možemo to potvrditi. Njegovo rođeno ime je Cezar Tokhosashvili", kazala je glasnogovornica Vika Klimicheva.

On se pridružio IS-u 2015. i bio je zamjenik Abu Omara al-Shishanija koji je ubijen u borbama 2016. SAD je nudio pet milijuna dolara za informaciju o njemu.

Obojica Shishanija su rođena u planinskom dijelu Gruzije gdje se nalazi klanac Pankisi. Nakon pogibije Omara, Al Bara Shishani je prvo prešao u Tursku pa potom u Ukrajinu od kuda je koordinirao akcije IS-a, navodi SBU u priopćenju.

Uhićen je u području Kijeva blizu jedne privatne kuće gdje je živio, dodaje se, ne dajući datum uhićenja. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene