Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcije iz Moskve

Putin: Ukrajinska ofenziva konačan je udarac mirnom dogovoru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Helikopteri ukrajinske vojske prestali su letjeti nad Slovjanskom na istoku Ukrajine i u gradu je nastalo zatišje nakon što je u petak rano ujutro Ukrajina pokrenula operaciju njegova vraćanja pod svoju kontrolu, a separatisti srušili dva helikoptera, javljaju ukrajinski i ruski mediji.

U sukobima su poginule tri osobe, prenosi agencija Associated Press.

Pročitajte i ovo Šteta na zgradama u gradu Avdijivki na istoku Ukrajine Rat u Ukrajini Britanski obavještajci otkrili novu metu Rusa: "Trupe napreduju brže u tom području" Vladimir Putin Jedna od sankcija Rusija upozorava Europu: Naša je odmazda spremna!

Reakcije službene Moskve nakon nove ukrajinske ofenzive na jugoistoku te zemlje sve manje računaju na mirno rješenje krize. Glasnogovornik Vladimira Putina izjavio je kako je nova ofenziva Kijeva zadala konačan udarac mirnom dogovoru, prenosi agencija AFP.

Kako je javio reporter agencije Itar-Tass iz Slovjanska, eksplozije i pucnjava više se ne čuju. Međutim, situacija je i dalje napeta nakon što su je u petak rano ujutro Ukrajina pokrenula operaciju preuzimanja kontrole nad gradom. Sukobi su se vodili u predgrađima Slovjanska, a navodno ima ozlijeđenih.

Sve gore u Ukrajini: Kijev ponovo uvodi vojnu obvezu!

"Pucnjava je privremeno zaustavljena. Izgleda da se vojnici pregrupiraju", rekao je predstavnik proruskih separatista koji imaju kontrolu nad gradom. Po njegovim riječima, u predgrađu ima srušenih zgrada nakon što je ukrajinska vojska napala iz zraka i s kopna.

Ruske agencije prenose riječi Vjačeslava Ponomarova, samozvanoga gradonačelnika Slovjanska, koji kaže da su srušena dva helikoptera te da je jedan pilot prebačen u bolnicu, a drugi je poginuo. "Srušili smo dva helikoptera. Jedan je Mi-24, a drugi vjerojatno Mi-8. Jedan pilot je poginuo, a drugi je ozlijeđen i prebačen u središnju gradsku bolnicu."

Ukrajinski ministar unutarnjih poslova Arsenij Avakaov potvrdio je smrt jednog pilota i ranjavanje drugog. Po ranijim izvješćima ruskih medija, grad i njegovih stotinu tisuća stanovnika opkolile su teško naoružane snage službenoga Kijeva.

Ukrajinski dužnosnici koji su sporo reagirali kad su pobunjenici zauzimali dijelove Donbasa, Donjeckog bazena, regije ugljena i čelika, početkom travnja pokrenuli su "protuterorističku" operaciju, ali dosad nisu išli na krupnije mjere.

Pobunjenici koji zahtijevaju da se 11. svibnja održi referendum o nezavisnosti za barem dvije istočne regije zauzeli su u velikim gradovima i manjim mjestima diljem Donbasa zgrade državne uprave, a lokalna im se policija najčešće nije suprotstavljala.

Službeni je Kijev priznao da nema nadzor nad policijom na istoku Ukrajine, što ondje dovodi u pitanje i mogućnost provođenja predsjedničkih izbora zakazanih za 25. svibnja, a kojima prijelazne ukrajinske vlasti žele završiti neurednu smjenu vlasti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene