Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podržala 303 zastupnika

Ukrajina izglasala odustajanje od nesvrstane politike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stalni ruski predstavnik pri OESS-u Andrej Kelin već je izjavio da Rusija to smatra neprijateljskim korakom. 'Taj politički smjer samo će dodati neugodu i oštrinu našim odnosima.'

Ukrajinski parlament, Vrhovna Rada, glasao je u utorak za odustajanje od nesvrstane politike, što su podržala 303 zastupnika, 77 više od minimuma potrebnog za usvajanje tog zakona, čime je otvorio put za pridruživanje Ukrajine NATO-u, javljaju ukrajinski mediji, a taj se potez nije svidio Rusiji.

Pročitajte i ovo Rusi uništili ukrajinski HIMARS Velika eksplozija VIDEO Prvi put od početka rata: Rusi silovitim napadom zadali težak udarac Ukrajincima Dmitrij Medvedev Karta izazvala nevjericu Medvedev šokirao, pogledajte kako je podijelio teritorij Europe: "Taj koncept mora zauvijek nestati"

Zastupnici su podržali prijedlog zakona ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka kojim se formalizira odustajanje Ukrajine od provođenja politike nesvrstanosti.

Ratovi, bolesti i nezapamćena ljudska stradanja obilježili 2014.

'Agresija Ruske Federacije na Ukrajinu, njezina nezakonita aneksija Autonomne Republike Krim, vođenje tzv. 'hibridnog rata', vojna intervencija u istočnim regijama Ukrajine, stalni vojni, politički, gospodarski i informacijski pritisak Rusije zahtjevaju učinkovitija jamstva neovisnosti, suvereniteta, sigurnosti i teritorijalne cjelovitosti Ukrajine', navodi se u objašnjenju prijedloga zakona.

U skladu s usvojenim dopunama i izmjenama, u zakon o osnovama unutarnje i vanjske politike unosi se odredba o produbljivanju suradnje s NATO-om 'kako bi se ispunili kriteriji potrebni za ulazak u članstvo te organizacije'.

Što se tiče zakona o nacionalnoj sigurnosti, unosi se odredba prema kojima je među prioritetnim nacionalnim interesima članstvo u Europskoj uniji i NATO-u.

'Putin nije nikakav šahovski majstor koji bi me nadmudrio'

Stalni ruski predstavnik pri OESS-u Andrej Kelin već je izjavio da Rusija to smatra neprijateljskim korakom. 'Taj politički smjer samo će dodati neugodu i oštrinu našim odnosima.'

'Potencijalni protivnik Rusije'

Ranije je ruski premijer Dmitrij Medvedev objavio na Facebooku da odustajanje od nesvrstanog statusa pretvara tu zemlju u potencijalnog protivnika Rusije.

'Ukrajinski predsjednik poslao je u Vrhovnu Radu prijedlog zakona o odustajanju od nesvrstanog statusa svoje države, što je u stvari zahtjev za članstvom u NATO-u, pretvorivši Ukrajinu u potencijalnog vojnog protivnika Rusije', napisao je on, a prenose ruski mediji. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene