Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Katkad se dogodi nepravda u kojoj vam policija jednostavno kaže da vam ne može pomoći, sve dok im ne dokažete suprotno. Upravo to je napravio Joshua Kaufman iz Kalifornije.


U njegov stan u gradu Oaklandu kroz prozor je provalio muškarac i ukrao mu laptop računalo i nešto nakita, koji se nalazio u torbi zajedno s prijenosnim računalom, piše New York Daily News. Kaufman je odmah kontaktirao policiju, koja je njegovu prijavu zaprimila i vrlo brzo je ostavila na stranu kao slučaj niskog prioriteta.

Vezani članci Pucnjava u Kaliforniji - 2 VIDEO Krvavo jutro u Kaliforniji: Zaposlenik željeznice otvorio vatru u spremištu za vlakove, ubio osmero ljudi Zračna luka, Ilustracija Tinejdžerica ukrala avion, provozala se njim i zabila u ogradu

Shvativši da mu policija neće pružiti adekvatnu pomoć, Kaufman se sjetio da je na laptop instalirao sigurnosni program 'Hidden', koji funkcionira po principu da prati ukradeno računalo, pomoću triangulacije njegovog trenutnog položaja i uzimanja fotografija putem ugrađene web kamere na računalu.

Ništa bez medija

Prvih par dana Kaufman je pratio hoće li se bilo što pojaviti na navedenom programu, koji je instalirao na drugo računalo, a onda su počele dolaziti fotografije. 'Bio sam zaprepašten. To doista funkcionira!', rekao je Kaufman. Web kamera s njegovog ukradenog laptopa napravila je nekolicinu fotografija muškarca kako koristi to računalo u automobilu, kako pregledava spotove na YouTubeu i mijenja administrativne zaporke na računalu te koristi svoj Facebook profil i email.

Kaufman je ponovno kontaktirao policiju, s novim dokazima, no bez učinka. Tad je odlučio kako će stvar doista preuzeti u svoje ruke. Fotografije je objavio na Tumblr stranicama i objavio blog pod nazivom 'Ovaj tip ima moj Macbook'. Ubrzo je stekao čitavu vojsku fanova i vijest se proširila i na Twitter. 'Osjetio sam kao da je moć interneta na mojoj strani', rekao je Kaufman.

Tad su reagirali i lokalni mediji, a s uključenjem medija u čitavu stvar, policija više nije imala izbora. Kaufmana je kontaktirala Holly Joshi iz oaklandske policije i ispričala mu se, a istraga je, dva mjeseca nakon prijave, krenula munjevitom brzinom. Jučer navečer po lokalnom vremenu, kradljivac je uhićen, a ključ u istrazi bili su upravo dokazi koje je Kaufman sam prikupio.

On policiji nije zamjerio, jer ipak su na kraju odradili svoj posao, a kradljivac je, ispostavilo se, lokalni taksist.