Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Akcija prošla bez izgreda

Uklonjen sporni spomenik u Preševu na jugu Srbije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pripadnici srbijanske žandarmerije uklonili su danas ujutro iz središta Preševa na jugu Srbije sporni spomenik bivšim pripadnicima paravojne postrojbe Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe (OVPBM) koji su podigle lokalne vlasti i suborci OVPBM.

Beogradski mediji izvješćuju da je akcija protekla bez izgreda. Srbijanski premijer Ivica Dačić je kazao kako je Srbija pokazala dovoljno strpljenja, ali i poslala jasnu poruku o nužnosti poštovanja zakona, dok lokalni albanski dužnosnici ocijenjuju da je riječ o "povijesnom danu" jer je Srbija dala povod Albancima da proglase teritorijalnu autonomiju na jugu Srbije.

Premijer Dačić, koji je ujedno i ministar unutarnjih poslova, izjavio je da su pripadnici žandarmerije uklonili nelegalno postavljeni spomenik u Preševu po nalogu ministarstva pravosuđa, nakon što su istekli svi zakonski rokovi koje je Beograd dao lokalnoj vlasti da sama ukloni spomenik.

"Srbija je pokazala dovoljno strpljenja, ali i poslala jasnu i čvrstu poruku da se zakon mora poštovati i da nitko nije jači od države", rekao je Dačić agenciji Tanjug.

"Uklanjanje spomenika ekstremistima u Preševu je iznuđena odluka države Srbije", izjavio je zamjenik premijera i ministar unutarnje i vanjske trgovine Rasim Ljajić te ocijenio da se zbog te odluke vlade ne očekuje destabiliziranje prilika u tom dijelu Srbije, već da svi "spuste loptu" i nastave rješavati svakodnevne probleme.

Kako izvješćuje radio B92, jedini od vođa Albanaca koji je bio jutros u Preševu, Orhan Rexhepi, bivši zapovjednik OVPBM, novinarima je rekao da se radi o "povijesnom danu" jer će Preševo i Bujanovac postati dio Kosova, te da se zahvaljuje Srbiji što je dala povod da se albanski zastupnici tri općine s juga Srbije izjasne o teritorijalnoj autonomiji.

U televizijskim izvješćima navodi se da je akciju uklanjanja spomenika osiguravalo oko 200 pripadnika Žandarmerije MUP-a Srbije u nazočnosti zapovjednika žandarmerije Bratislava Dikića, načelnika Policijske uprave u Vranju Slađana Velinovića i zapovjednika policijske postaje u Preševu Avdia Bajramija.

Spomenik poginulim pripadnicima OVPBM postavljen je studenom 2012. godine, a vlasti u Beogradu dale su rok da mora biti uklonjen do 17. siječnja, za kada je bila zakazana četvrta runda pregovora Beograda i Prištine u Bruxellesu. Lokalne vlasti retroaktivno su donije odluku da se spomenik podigne i najavile prikupljanje dokumentacije za njegovo legaliziranje.

Čelnici lokalnih Albanaca su se u povodu krize zbog spomenika u međuvremenu sastali i s premijerom Kosova Hashimom Thacijem, a udruga veterana bivše OVPMB je predložila da spomenik bude premješten iz središta grada u dvorište lokalne džamije ili Doma kulture u Preševu. Taj je prijedlog, kako su izvjestili kosovski mediji, stigao iz Prištine i Tirane.

"Vlada Republike Srbije ocjenjuje da je uklanjanje spomenika ekstremistima doprinos zajedničkom životu i država će i ubuduće odlučno provoditi red i zakon i osigurati stabilnost na čitavoj svojoj teritoriji", navodi se u jutrošnjem priopćenju srbijanske vlade. Tjekom dana u Preševu se očekuje sastanak vođa svih šest političkih stranaka Albanaca s juga Srbije. (Hina)

Pročitajte i ovo Tomislav Žigmanov Tri put više nego 2020. Na izbore za Sabor izašao rekordan broj birača i u Srbiji Ilustracija istražuje se nesreća Tragedija na vojnoj vježbi u susjedstvu: Iz kanala izvučeno tijelo stradalog dočasnika, drugi vojnik na intenzivnoj

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene