Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ponovno kršenje temeljnih prava

UN pozvao Rusiju da pusti prosvjednike uhićene prilikom mirnih prosvjeda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stručnjaci za ljudska prava Ujedinjenih naroda pozvali su u srijedu Rusiju da pusti prosvjednike uhićene prilikom mirnih prosjeda diljem države koji su se održali proteklog vikenda, te da poništi već izrećene kazne.

U zajedničkoj izjavi, nezavisni stručnjaci su izjavili kako Rusija ima zakonsku obvezu zaštititi ljude koji se koriste svojim temeljnim pravom na miran prosvjed, slobodu mišljenja i izražavanja.

Pročitajte i ovo Stotine se okupile diljem Europe kako bi oplakivale Navaljnog i osudile Putina - 5 Nakon smrti Alekseja Navaljnog FOTO Ruska policija odvodi građane, prosvjednici se okupljaju izvan granica: ''Sad više nemamo nade za lijepu Rusiju u budućnosti'' Sergej Lavrov Pozvao na oslobađanje svih talaca "To je izravna prijetnja međunarodnom miru": Lavrov oštro osudio napade Britanije i SAD-a

Do tisuću prosvjednika koji su izašli na ulice nakon optužbi za korupciju protiv premijera Dmitrija Medvedeva su uhićeni i nekolicini njih su izrećene kazne ili su zadržani u zatvoru, rekli su.

"Pozivamo vlasti da odmah puste sve uhapšene prosvjednike, i da ponište sve kazne koje su im izrećene", rekli su posebni izvjestitelji UN-a o pravima na miran prosvjed, slobodu mišljenje i aktivisti za ljudska prava te predsjednik UN-ove radne skupine za proizvoljano zatvaranje.

"Mirno okupljanje je pravo, a ne privilegija, i kao takvo njegovo ostarivanje ne bi trebalo zahtjevati prethodnu autorizaciju službenika", rekli su.

Kritičar Kremlja Alexei Navalny je u ponedjeljak osuđen ne 15 dana zatvorskog pritvora zbog svojeg doprinosa u organiziranju velikog protuvladinog prosvjeda u Moskvi u nedjelju, koji je ohrabrio liberalnu opoziciju godinu dana prije predsjedničkih izbora, prenosi Reuters.

Navalny, koji će priložiti žalbu na sudsku presudu, je proglašen krivim za neposluh policajca tijekom moskovskog prosvjeda, Također je kažnjen za organiziranje prosvjeda kojeg su vlasti proglasile ilegalnim.

Legitimni izbori se ne mogu održati ako su temeljna prava na miran prosvjed, slobodu misli i izražavanje ograničena, rekao je stručnjak UN-a.

"Nadolazeći izbori će biti nepovratno okaljani ako pojedincima ne bude dozvoljeno ostvarivanje temeljnih prava bez straha od zlostavljanja ili odmazde", rekli su.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene