Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hongkonška policija uhitila je u utorak šest članova posade putničkog broda i trajekta, koji su se sudarili kod otoka Lamma ispred Hong Konga pri čemu je poginulo 37 osoba.


Brod u vlasništvu tvrtke Hongkong Electric Co, koju kontrolira milijarder Li Ka-shing, vozio je putnike da gledaju vatromet upriličen u povodu nacionalnog praznika u hongkonškoj luci Victoriji. Na brodu, koji je potonuo nakon sudara, bilo je 120 putnika i članova posade.

Među poginulima je petero djece. Više od stotinu ljudi prebačeno je u bolnicu, od kojih je devetero pretrpjelo teške ozljede ili su u kritičnom stanju, priopćile su vlasti.

'Smatramo da netko nije ispunio svoje obveze i zato smo proveli uhićenja', rekao je predstavnik policije Andy Tsang. 'Ne isključujemo mogućnost da će biti još uhićenja', dodao je.

Vezani članci Izglasan besplatan prijevoz trajektom za otočku djecu s teškoćama u razvoju (Foto: Udruga Brački pupoljci) Sabor izglasao besplatan prijevoz trajektom za otočku djecu s teškoćama u razvoju Slika nije dostupna Potonuo trajekt, poginulo najmanje 11 djece

>> Broj žrtava sudara putničkog broda s trajektom skočio na 36

Nakon sudara putničkog broda i trajekta pokrenuta je velika spasilačka operacija u koju su bili uključeni ronioci, helikopteri i čamci.

'Brod je potonuo u roku od 10 minuta. Morali smo čekati barem 20 minuta prije nego što smo spašeni', rekao je jedan preživjeli.

>> Najmanje osmero mrtvih u sudaru trajekta i broda kod Hong Konga

Preživjeli su rekli da su putnici morali razbijati prozore kako bi isplivali na površinu. 'Mislili smo da ćemo umrijeti. Svi su bili zarobljeni unutra', kazala je jedna žena.

Na trajektu je bilo stotinjak putnika i članova posade i samo nekoliko njih je ozlijeđeno. Trajekt je dosta oštećen u sudaru, ali je uspio sigurno doploviti do pristaništa na otoku Lanmi. Potraga za preživjelima nastavljena je u utorak.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook