Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz BiH

Uhićen zapovjednik odgovoran za zločin nad Hrvatima u Trusini

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zulfikar Ališpago, bivši zapovjednik posebne postrojbe Armije Bosne i Hercegovine čiji su pripadnici počinili ratne zločine nad Hrvatima u hercegovačkom selu Trusina, uhićen je u ponedjeljak, potvrđeno je iz sjedišta Tužiteljstva BiH u Sarajevu.

U priopćenju dostavljenom medijima stoji kako su Ališpagu po nalogu državnog tužiteljstva tijekom dana uhitili pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA). Ališpagu, koji uz bosanskohercegovačko ima i državljanstvo Srbije, tereti se da je počinio kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog pučanstva i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika. Tijekom rata Ališpago, koji je poznat i pod nadimkom Zuka, zapovijedao je postrojbom 'Zulfikar' koja je djelovala pri Glavnom stožeru Armije BiH. Pripadnici te postrojbe sudjelovali su u masakru počinjenom u selu Trusina kod Konjica gdje su 16. travnja 1993. godine ubijene dvadeset i dvije osobe hrvatske nacionalnosti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ratni zločin u Trusini 1993. BiH: Četvorica uhićena zbog pokolja 22 Hrvata kod Konjica Slika nije dostupna Ubijeno više od 200 civila Đurić dobio 8 godina zatvora za ratni zločin u BiH

Među njima je bilo 19 civila i trojica pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji su se prije toga predali. Istodobno su ranjene četiri osobe među kojima je bilo i dvoje djece. Tužiteljstvo BiH drži kako je Ališpago kao zapovjednik postrojbe 'Zulfikar' znao za zločine što su ih počinili njegovi vojnici, a nije poduzeo nikakve mjere kako bi počinitelji bili kažnjeni. Tužiteljstvo je pojasnilo kako je tijekom istrage prikupljeno dovoljno dokaza o Ališpaginoj odgovornosti. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene