Nakon višesatnog ispitivanja u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu sinoć su uhićena trojica u aferi respiratori, među kojima je i Fadil Novalić, premijer Federacije BiH

Galerija


Zbog afere respiratori u BiH je uhićen premijer Federacije Fadil Novalić zajedno s Fahrudinom Solakom, suspendiranim direktorom Federalne uprave civilne zaštite, i Fikretom Hodžićem, vlasnikom tvrtke Srebrna malina.

Vezani članci Automobil, ilustracija - 1 Užas u BiH: Četverogodišnja djevojčica umrla od vrućine zatvorena u automobilu Valentin Inzko Inzko emotivno: ''Nije se rodio onaj tko je svima ugodio. Ovdje je prisutno čovječanstvo, sveopće bratstvo''

Uhićeni su sinoć nakon višesatnog ispitivanja u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), piše Avaz te dodaje kako će tužilteljstvo tražiti mjesec dana pritvora.

Tvrtki Srebrna malina bila je povjerena kupnja stotinu respiratora za bolnice u Sarajevu, Mostaru i Tuzli kako bi ih se opremilo za liječenje teških pacijenata oboljelih od koronavirusa.

Dvojica entitetskih dužnosnika, kao i Hodžić, već su ranije dali iskaze istražiteljima nakon što je slučaj preuzelo Tužiteljstvo BiH.

Premijeru Novaliću policijski su istražitelji u srijedu oduzeli mobilni telefon kako bi vještačenjem provjerili s kim je i kada kontaktirao u vezi s nabavkom respiratora.

Sporni respiratori nabavljeni u Kini za 5,3 milijuna eura pokazali su se neupotrebljivima na bolničkim odjelima intenzivne skrbi, a istraga treba utvrditi kako je Srebrena malina dobila posao za koji nije registrirana s obzirom na to da je riječ o tvrtki čija je djelatnost prerada i uzgoj voća i povrća.

Ova je tvrtka posao dobile neposrednom pogodbom, a ugovor o tome potpisao je Solak.