Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brončana pozadina

Uhićen jer je pokušao prokrijumčariti stražnjicu Saddama Husseina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanska je policija u četvrtak uhitila 66-godišnjeg muškarca zbog sumnje da je nakon rata u Iraku sudjelovao u nezakonitom iznošenju iz zemlje dijela brončanog kipa Saddama Husseina - njegove stražnjice.

Muškarac čije ime nije objavljeno, uhićen je zbog povrede zakona iz 2003. koji zabranjuje iznošenje 'kulturnih dobara iz Iraka, među kojima arheoloških, povijesnih, kulturnih i religioznih predmeta'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Razljutila građane Gologuza prošetala Dubrovnikom Slika nije dostupna Pune ruke posla Pogledajte je li doista lako otkriti rasu žene prema obliku njezine guze

Brončanu 'pozadinu' od šezdesetak centimetara dobio je u Bagdadu vojnik Nigel Ely zvan 'Krumpir', bivši vojnik britanske elitne postrojbe SAS-a koji je bio nazočan kada su američki marinci srušili Sadamov kip nakon pada iračkog vođe.

Vojnik ga je donio u Veliku Britaniju gdje ga je lani htio prodati na dražbi, ali nije mogao postići najnižu cijenu od 250.000 funta (300.000 eura).

Muškarac kojega je policija u okrugu Derbyju pustila iz pritvora uz jamčevinu vjerojatno je povezan s tvrtkom koja pokušava pronaći kupca za taj suvenir.

Ely je kazao da je iznenađen zbog uhićenja muškarca. Dodao je da su mu brončani komad dali američki vojnici dok je bio u Bagdadu, upitavši se 'kako se to može zvati kulturnim dobrom kad je kip podigao najveći tiranin nakon Atile?' (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene