Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Varun Gandhi, praunuk prvog indijskog premijera uhićen je jučer zbog poticanja mržnje prema muslimanima. 29-godišnji političar navodno je držao govore mržnje i inicirao nasilje uoči izbora koji će se održati sljedeći mjesec.


Indijska izborna komisija tvrdi da posjeduje snimku na kojoj Gandhi na posljednja dva politička skupa uspoređuje muslimanske političare sa Osamom bin Ladenom te kako je prijetio da će muslimanima rezati vratove, prenosi Reuters.

Mladi Gandhi pripada dinastiji Nehru-Gandhi, koja je Indiji dala tri premijera tijekom šest desetljeća, a oni su oduvijek poticali svjetovne vlade i toleranciju prema religijskim manjinama. Ali Varun, potomak prvog premijera Jawaharlala Nehrua, je član desno orijentirane hindske stranke Bharatiya Janata.

Vezani članci Slika nije dostupna Stanimirović: Govor mržnje na prosvjedima je pokušaj zastrašivanja Srba Slika nije dostupna HDZ zabrinut 'pjesničkim uradcima Burića napisanima o drugoj državi'

Jučer se provezao ulicama Pilibhita, grada u državi Uttar Pradesh, oko 200 kilometara istočno od New Delhija, gdje se natječe za mjesto u parlamentu. Tisuće simpatizera pridružile su mu se prije nego se predao. U pritvoru će biti do sutra, kada može zatražiti puštanje uz jamčevinu. Ukoliko ga osude, bit će diskvalificiran iz političke utrke te će u zatvoru provesti tri godine.

Indijska izborna komisija još je prije više od tjedan dana poslala Uttar Pradeshu zahtjev da protiv njega podnesu prijavu zbog promoviranja mržnje. Gandhi je porekao govor mržnje, rekavši kako je video montiran. 'Nevin sam, lažno sam upleten u urotu. Imam vjere u zakon i pravni sustav. Vjerujem u svoje principe i spreman sam se boriti za njih', rekao je Varun.