Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imat će velik utjecaj

Budućnost bi mogla donijeti potpuno novu putovnicu: Mnogima se neće svidjeti što donosi

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
U budućnosti bi promjene vezane uz putovnicu mogle u potpunosti promijeniti način kako i koliko putujemo.

Turizam stvara velike količine ugljika što utječe na klimu. Kako bi se taj problem riješio, jedna turistička organizacija predložila je uvođenje ugljične putovnice. Tom putovnicom regulirala bi se emisija ugljika koja se tijekom putovanja izbacuje u atmosferu.

Izvješće koje je Environmental Protection Agency objavilo pokazalo je kako 29% globalnih plinova staklenika u atmosferu dolazi putem zrakoplova, vlakova i automobila.

Pročitajte i ovo Ilustracija Prirodna smrt ili...? Jezivo otkriće u škrinji nakon dvije godine: "Bio mi je prijatelj... Bilo mi je teško rastati se od njega''

"U najvećoj smo utrci našeg vremena - utrci za neutralnom ugljičnom emisijom, a kad putujemo, trošimo puno resursa", rekao je Paloma Zapata, izvršni direktor Sustainable Travel International.

Nužno, ali teško izvedivo

Stručnjaci smatraju kako će uvođenje ugljične putovnice postati nužnost u budućnosti ako se ne okrenemo obnovljivim izvorima energije. Ideja je ograničiti ljudima maksimalnu granicu emisije ugljika koju će moći iskoristiti. Svaka osoba na svijetu bila bi ograničena u svojim putovanjima, a ukoliko bi željela putovati, morala bi koristiti električna vozila.

Pročitajte i ovo Ilustracija Neće se svima svidjeti Pritisak ugledne svjetske organizacije, na udaru i Hrvatima omiljeno alkoholno piće: Cijene bi mogle drastično porasti

Ova ideja nije nova. Još 2008. godine parlament Ujedinjenog Kraljevstva predložio je osobnu ugljičnu valutu. Ugljična putovnica samo bi unaprijedila tu ideju. Prosječni građanin SAD-a godišnje emitira 16 tona ugljika, u Hrvatskoj 6,2 tone, a s ugljičnom putovnicom ta količina bi se ograničila na 2,3 tone ugljika

No, kao i svaka nova ideja, ova ima neke nedostatke. "Ideja je dobra u teoriji, ali u smislu logistike, ne vidim kako bi se mogla povezati", izjavila je Anna Abelson, pomoćna profesorica Centra za ugostiteljstvo Jonathan M. Tisch na Sveučilištu New York.

Za uspostavu nečega takvoga potrebni su pametni gradovi i stanovi, uz pametna vozila koja bi sama preračunavala emisiju od jedne do druge točke vožnje, piše Business Insider.

Pročitajte i ovo Recep Tayyip Erdogan "odobrite prodaju" Švedska još nema odobrenje Turske za ulazak u NATO, Erdogan poručio SAD-u: "Očekujem nešto od vas"

Google se uključio

Zrakoplovne kompanije već su počele koristiti održivo gorivo izrađeno od smeća i ulja kako bi recikliranjem smanjile ugljični otisak. Google je također napravio ekološki prihvatljivu aplikaciji Flights prije dvije godine. U njoj je Google omogućio mjerenje količine emisije ugljika koja se temelji na podacima Europske agencije za okoliš.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene