Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Udruge traže očitovanje SAD-a o 39 'zatočenika duhova'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Human Rights Watch, Amnesty International i još četiri druge skupine za zaštitu ljudskih prava traže da se Sjedinjene Države očituju o sudbini 39 'nestalih' osumnjičenika za terorizam za koje se vjeruje da su bili zatočeni u tajnim zatvorima CIA-e.

'U najsveobuhvatnijem prikazu do sada, šest vodećih organizacija za ljudska prava danas je objavilo imena i podatke o 39 osoba za koje se vjeruje da su bili u tajnom američkom zatočeništvu i čije sadašnje boravište ostaje nepoznato. U dokumentima su i imena rođaka osumnjičenih koji su i sami bili zatočeni u tajnim zatvorima i ispitivani, uključujući njihove žene i djecu, neke u dobi od sedam godina', priopćila je koalicija udruga za ljudska prava.

Pročitajte i ovo Nestali djed - 1 Bio maskiran u mušketira Muškarca (82) nema gotovo dva mjeseca: Obitelj u očaju zato što je teški bolesnik, a nije popio lijekove Slika nije dostupna Kina optužila SAD za licemjerje

Na popisu su pojedinci iz više zemalja, uključujući Maroko, Libiju, Egipat, Pakistan, Keniju i Španjolsku koji su, među ostalim, uhićeni u Pakistanu, Iraku, Iranu, Somaliji i Sudanu, i prebačeni na tajne lokacije koje vodi američka vlada.

U mnogo slučajeva, sadašnja sudbina i boravište zatočenika s popisa potpuno je nepoznato. U drugim slučajevima, postoje neka nagađanja koja su se pojavila u tisku ili kroz istraživanja. U svim tim slučajevima, šutnja američke vlade stvara duboku nesigurnost, navode udruge.

'Vlada SAD-a mora okončati uporabu tajnih zatvora, razjasniti sudbinu i boravište svih ljudi koji su tajno zatočeni i omogućiti im konatkt s njihovim obiteljima i primjereni pravni postupak', apelira se u priopćenju HRW-a, AI i američkih udruga Cageperisoners, Reprieve, Centar za ustavna prava, Centar za ljudska prava i globalnu pravdu, te Pravnog fakulteta Sveučilišta New York.

SAD ima dužnost pritvoriti i privesti pravdi one koji su odgovorni za zločine, no to mora činiti uz poštivanje ljudskih prava i vladavine prava, upozoravaju udruge.

'Ono što mi pitamo je gdje je sada tih 39 ljudi, i što se desilo s njima otkako su 'nestali'', izjavila je Joanne Mariner iz HRW-a.

Glasnogovornik CIA Paul Gimigliano ocijenio je kako 'postoji puno elemenata mita kada je riječ o CIA-i i borbi protiv terorizma'. 

'Jednostavna istina je da mi djelujemo strogo u skladu s američkim zakonima, te da su naše antiterorističke inicijative - koje su podložne pažljivom preispitivanju i nadzoru - bile vrlo djelotvorne u razbijanju zavjera i spašavanju života. SAD ne vrši niti odobrava mučenje', kazao je Gimigliano.

Predsjednik George W. Bush priznao je postojanje tajnih zatvora u rujnu 2006., ističući kako su oni od tada zatvoreni, te da je 14 osumnjičenih za terorizam koji su u njima bili zatočeni, prebačeno u Guantanamo Bay na Kubu.

Jedna od autorica izvješća, savjetnika AI-a Anne Fitzgerald, kazala je kako nije uvjerena da su te lokacije ikada ispražnjene, te tvrdeći kako se program tajnog zatvaranja i dalje odvija.

'Želimo njihova imena dati u javnost jer dojam da je to završeno, da oni to više ne rade, jednostavno ne stoji', izjavila je Fitzgerald.

Među 39 osoba s popisa su i Hassan Gul i Ali Abd al-Rahman al-Faqasi al-Gamdi, navedeni u izvješću američke Komisije za 11. rujna kao operativci Al Qaide. Tu je i Mustafa Setmarian Nasar, ideolog 'džihada' s FBI-jeva popisa najtraženijih terorista, uhićen u Quetti u Pakistanu u studenom 2005.

Također je među 'nastalima' ili 'zatočenicima duhovima' - kako ih nazivaju udruge, Mohammed Omar Abdel-Rahman, sin 'slijepog šeika' Omara Abdel Rahmana, osuđenog kao planera prvog napada na WTC u New Yorku.

Većina od preostalih 35 zatočenika spominjana je i u ranijim
izvješćima, izuzev četvorice Libijaca, navodnih pripadnika 'Libijske islamske borbene skupine', povezane s Al Qaidom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene