Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obitelj ubijenog čelnika

'Ubojstvo Gadafija je ratni zločin'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obitelj Moamera Gadafija namjerava uložiti tužbu Međunarodnome kaznenom sudu (ICC) protiv NATO-a zbog 'ratnih zločina', a nakon ubojstva bivšega libijskog vođe, izvijestio je francuski odvjetnik Gadafijevih.

Šezdesetdevetogodišnji Gadafi uhvaćen je živ 20. listopada u blizini Sirta i nedugo potom pogubljen bez suđenja. UN i skupine za zaštitu ljudskih prava izrazile su u utorak zabrinutost zbog takvih pogubljenja po kratkom postupku, koja su po međunarodnome pravu ratni zločin. Gadafi je u utorak pokopan na tajnome mjestu negdje u Sahari.

Odvjetnik obitelji Gadafi Marcel Ceccaldi za France presse je rekao kako je uzrok smrti Moamera Gadafija 'pucnjava iz NATO-ovih helikoptera na konvoj u kojemu se nalazio'.

'Pogubljenje bez suda definirano je kao ratni zločin, u skladu s 8. člankom Rimskog statuta ICC-a', rekao je Ceccaldi ne otkrivši kad će žalba biti uložena.

'Ubojstvo Moamera Gadafija pokazuje da zemljama članicama cilj nije bio zaštititi stanovništvo, već srušiti režim', dodao je. (Hina)
 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tužitelj Međunarodnog kaznenog suda 'Gadafijeva smrt bi mogla biti ratni zločin' Slika nije dostupna Bježao u Niger Gadafijeva sina izdao vlastiti pustinjski vodič

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene