Oporbeni čelnik Venezuele i samoproglašeni privremeni predsjednik Juan Guaido sletio je u utorak u Caracas nakon trotjedne međunarodne turneje, a uoči njegova povratka u glavnoj zračnoj luci te zemlje izbili su sukobi između oporbenih zastupnika i pristaša predsjednika Nicolasa Madura.


Oporbeni čelnik i samoproglašeni privremeni predsjednik Venezuele Juan Guaido sletio je u Caracas u utorak nakon trotjedne međunarodne turneje koja je, među ostalim, uključivala posjet Washingtonu, Davosu i Bruxellesu.

Vezani članci Vođa venezuelanske opozicije Juan Guaido (Foto: AFP) Vođa opozicije pozvao na najveći prosvjed u povijesti: "Morat će poslušati ljude koji govore: 'Dosta je!'" Nicolas Maduro (Foto: AFP) Maduro smijenio ministra kako bi riješio nestašicu struje, Guaido pozvao građane na ulice

"Sletjeli smo u Caracas. Donosim sa sobom podršku slobodnoga svijeta, spremnog pomoći nam u obnovi demokracije i slobode", napisao je Guaido na Twitteru.

Uoči njegova dolaska, u zračnoj luci su izbili sukobi između oporbenih zastupnika i pristaša predsjednika Nicolasa Madura. Snimku sukoba na Twitteru je objavila Guaidova oporbena stranka Voluntad Popular, s podtekstom: "Militanti i dužnosnici Madurova režima napadaju zastupnike i pokušavaju im zapriječiti pristup zračnoj luci radi dočeka (Guaidoa)".

Nacionalni sindikat novinara Venezuele (SNTP) objavio je da su Madurovi pristaše prebili dvojicu novinara koji su pokušavali izvještavati s mjesta događa.

Guaido je napadnut još u aerodromskoj zgradi prilikom ulaska u zemlju. Dok je prolazio kontrolu putovnica, prišla mu je jedna žena odjevena u boje koje nose pristaše Madura, nazivala ga izdajicom zemlje i potom zalila pićem.  

Nakon izlaska iz zgrade aerodroma nastao je sveopći kaos. Masa je izvikivala parole protiv Guaidoa, nazivala ga ubojicom. Lider opozicije je iz sraza s prosvjednicima izašao razdrljene košulje.  

Kako bi spriječile oporbene zastupnike da dočekaju Guaidoa, vlasti Venezuele podigle su cestovne zapreke između Caracasa i zračne luke koja se nalazi u Marquetiji, nekih 25 kilometara južno od glavnoga grada, priopćio je Guaidov ured.

Međunarodna turneja

Guaido, koji se prošle godine proglasio privremenim predsjednikom i kojega više od 50 zemalja svijeta priznaje kao zakonitog čelnika Venezuele, vratio se s međunarodne turneje na koju je otišao unatoč zabrani putovanja.

Turneja je uključivala posjet Bijeloj kući, gdje je dočekan na način uobičajeno rezerviran za čelnike država; posjet Davosu gdje je nazočio Svjetskom gospodarskom forumu, te posjet Bruxellesu, gdje je pozvao međunarodnu zajednicu da pojača sankcije Venezueli. Posjetio je i London, te se susreo s britanskim premijerom Borisom Johnsonom.

Lokalni su mediji izvijestili i o sukobu oporbenih zastupnika sa zaposlenicima državne aviokompanije Conviasa.

Američko ministarstvo financija prošli je tjedan toj zrakoplovnoj tvrtki nametnulo sankcije s objašnjenjem da je se koristi za "prevoženje korumpiranih režimskih dužnosnika po svijetu s ciljem jačanja podrške njegovim antidemokratskim nastojanjima".

Unatoč podršci međunarodne zajednice i masovnim protuvladinim demonstracijama u Venezueli, Guaido nije uspio istisnuti Madura, koji je osvojio drugi mandat na kontroverznim izborima 2018. Razlog tome najvećim je dijelom činjenica da Maduro, za čijeg je mandata došlo do gospodarskog urušavanja koje je izazvalo masovni egzodus stanovništva, još uvijek uživa podršku moćne vojske. (Hina, S.Ve.)