Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Infekcija u SAD-u

U ZOO vrtu koronom zaraženo najmanje 13 gorila, virus im donio cijepljeni zaposlenik: "Najgore nije prošlo, idemo iz dana u dan"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zaposlenici ZOO vrta u Atlanti u SAD-u primijetili su da im gorile kašlju te da im curi iz nosa. Najmanje ih je 13 testirano pozitivno na koronavirus. Vjeruje se da im je koronu donio cijepljeni asimptomatski zaposlenik.

Zoološki vrt u Atlanti, u SAD-u, priopćio je da je najmanje 13 gorila testirano pozitivno na COVID-19. Među njima je i najstariji mužjak, 60-godišnji Ozzie. U petak je priopćeno da su zaposlenici primijetili kako gorile kašlju i da im curi iz nosa te da nemaju apetita.

Pročitajte i ovo Igor Vidić, brat blizanac nultog pacijenta U Hrvatskoj Nulti COVID-19 pacijent prije četiri godine pod rotirkama odveden u bolnicu: "Traumatično iskustvo gdje se preko noći okrenuo svakodnevni život" Građani Španjolske s maskama - 3 Prvi koraci Jedna europska država bori se sa sve više zaraženih, na sastanku će biti odlučeno o obaveznom nošenju maski: ''Zaštita je nužna''

Veterinarski laboratorij na Sveučilišti Georgija testirao je gorile. 13 rezultata bilo je pozitivno, sedam rezultata se očekuje. Priopćeno je da su zaposlenici cijepljeni te da je virus vjerojatno donio zaposlenik koji je bio asimptomatski. Navode i da je zaposlenik kod gorila ulazio sa zaštitnom opremom, nosio je masku i rukavice, piše Daily Mail.

Trenutno nema dokaza da gorile mogu prenijeti virus na ljude, a iz ZOO vrta navode da su posjetitelji dovoljno daleko od zaraženih životinja pa nema nikakve opasnosti od eventualnog prijenosa virusa. Životinje su raspoređene u četiri odvojene grupe.

"Vrlo smo zabrinuti što je došlo do infekcije, posebno imajući u vidu da su naši sigurnosni protokoli pri radu s gorilama i drugim osjetljivim vrstama tijekom pandemije bili izuzetno rigorozni", kazao je Sam Rivera, voditelj za zdravlje životinja u ZOO vrtu.

Navodi da je to druga grupa velikih majmuna koji su zaraženi COVID-om, nakon što je osam gorila oboljelo u Safari parku ZOO vrta u San Diegu u siječnju.

Rivera je objasnio da gorile žive u skupinama te je nemoguće izolirati zaražene životinje. Navodi i da će ih cijepiti veterinarskim pripravkom kojim cijepe i ostale velike majmune, tigrove, lavove i leoparde.

Ozzie, 60-godišnji oboljeli mužjak, trenutno pokazuje blage simptome. "Najgore nije prošlo, idemo iz dana u dan", kazao je Rivera. U ZOO vrtu su pojačali napore u zaustavljanju širenja virusa, maske su obvezne, čišćenja intezivnija, a ventilacija pojačana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene