Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Regionalni čelnici odlučili su na sastanku na vrhu da u Zimbabveu treba sastaviti vladu nacionalnoga jedinstva, ali oporba iz te zemlje kaže da je razočarana tim sastankom.


Na petom sastanku 15-članoga SADC-a održanom u južnoafričkoj Pretoriji dogovoreno je da oporbeni čelnik MDC-a Morgan Tsvangirai do 11. veljače mora položiti prisegu kao premijer Zimbabvea. Sve su se strane dogovorile da će ministarstvo unutarnjih poslova koje je glavna zapreka konačnome sporazumu šest mjeseci dijeliti stranka ZANU-PF predsjednika Roberta Mugabea i MDC, objavio je južnoafrički predsjednik Kgalema Mothalanthe. 

Vezani članci Zgrada Ine INA i MOL postigli dogovor o stjecanju OMV-ovog udjela u OMV-u Slovenija Imunološki zavod - 1 Radnici Imunološkog nakon novih obećanja: "Stiglo je sve prekasno", "Ovo je odluka koju treba pozdraviti, ali je tek prvi korak"

>> Zimbabve: Oporbi mjesto predsjednika parlamenta 

>> Zimbabve: Mugabe postigao dogovor s odmetnutom frakcijom MDC-a

No MDC je brzo izdao priopćenje kojim izražava razočaranje pa je moguće da nastane novi zastoj u krizom ionako opterećenom Zimbabveu. MDC je jasno rekao da 'zaključci iz priopćenja ne zadovoljavaju njegova očekivanja' te da će se njegovo nacionalno povjerenstvo sastati idući vikend i definirati svoje mišljenje o sastanku na vrhu.

Zajednica za razvoj juga Afrike (SADC) međuvladina je organizacija sa sjedištem u Gaboroneu u Bocvani. Cilj joj je unapređivanje socio-ekonomske suradnje i integracije te ostvarivanje političke i sigurnosne suradnje među 15 zemalja juga Afrike.