Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U Washingtonu počeo tjedan antiratnih prosvjeda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više tisuća antiratnih prosvjednika okupilo se u subotu oko podneva po mjesnom vremenu u parku Lafayette ispred Bijele kuće u Washingtonu, na početku tjedna prosvjeda protiv rata u Iraku koje organizira koalicija američkih pacifističkih udruga ANSWER.

Nakon okupljanja na trgu Lafayette, povorka će krenuti prema zgradi Kongresa na Capitol Hillu gdje će 1.000 prosvjednika izvesti predstavu "pogibije", uz tobožnji počasni plotun iz 21 lažnog topa, u čemu će sudjelovati i aktivni vojnici i veterani.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Washington: Antiratni prosvjedi zbog ratovanja u Iraku Slika nije dostupna Održan veliki antiratni prosvjed u Washingtonu

Organizatori su najavili 10.000 prosvjednika, za koliko imaju i
dozvolu policije, no na početku prosvjeda njihov nije prešao nekoliko tisuća.

Na Nacionalnoj promenadi u Washingtonu, duž koje će kretati
prosvjedna povorka, skupove imaju i članovi veteranskih udruga Okupljanje orlova i Slobodna republika, koji podržavaju američke snage u Iraku, pa se očekuju verbalni okršaji protivnika i pristaša rata, kao i prilikom ranijih demonstracija, uz jaku policijsku nazočnost na obje strane.

Prosvjedi bi se trebali nastaviti u ponedjeljak, za kada su
organizatori iz ANSWER-a najavili pokušaj blokiranja prilaza centru za novačenje vojnika kod Washingtona, i u srijedu za kada se planira antiratni prosvjed veterana u Pentagonu.

Mirovni aktivisti diljem SAD-a pozvani su da posjete urede svojih zastupnika u Kongresu i ne odu dok im netko ne pruži objašnjenja za rat, izjavio je Biran Backer, nacionalni koordinator koalicije ANSWER.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene