Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ubijeni 1992. i 1993.

U Vlasenici pokopani posmrtni ostaci 34 Bošnjaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Vlasenici u istočnoj Bosni danas su pokopani posmrtni ostaci 34 Bošnjaka s toga područja koje su 1992. i 1993. godine ubile snage bosanskih Srba.

Vjerski obred predvodio je poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa Cerić.On je, među ostalim, kazao kako počinjeni zločini moraju biti vječnom opomenom, a Bošnjake i njihove političke lidere pozvao je na jedinstvo jer je to jedino jamstvo da se ratna stradanja tog naroda više neće ponoviti.

Pročitajte i ovo Iris Žerić, koordinator kampa Lipa Migrantski kamp Lipa Nakon što je razbijen krijumčarski lanac koji je zarađivao milijune eura Dnevnik Nove TV doznao što se događa u kampu pored granice s Hrvatskom: "Ima ih na svakom koraku" Racijom u BiH razbijen superkartel velika akcija Pao superkartel u susjedstvu: Među uhićenima ravnatelji policije i bolnice, poduzetnici, influencerica...

Najmlađa pokopana žrtva zločina što su ih u Vlasenici počinile snage bosanskih Srba u vrijeme ubojstva imala je nepunih 17, a najstarija 80 godina. Među pokopanima je i Edin Salaharević, juniorski košarkaški reprezentativac bivše SFRJ koji je najprije zatočen u logoru Sušica, a potom tamo i ubijen.

Posmrtni ostaci danas pokopanih žrtava pronađeni su u masovnim grobnicama Pelemiši i Ogradice. Prema dostupnim podacima, samo na području općine Vlasenica od 1992. do 1995. godine srpske su snage ubile više od 2.600 osoba bošnjačke nacionalnosti.

Gotovo tisuću njih koji su spas od srpskih progona potražili u Srebrenici ubijeno je nakon pada te enklave u ljeto 1995. godine. U Vlasenici je do danas pokopano 230 pronađenih i identificiranih tijela a u Potočarima kod Srebrenice još 250. Za tijelima ostalih ubijenih još uvijek se traga.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene