Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Opća skupština UN-a u petak je izabrala Austriju, Japan, Meksiko, Tursku i Ugandu za nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a s dvogodišnjim mandatom od 1. siječnja 2009. do 31. prosinca 2010. godine.


Novoizabrane članice zamijenit će Belgiju, Indoneziju, Italiju, Panamu i Južnoafričku Republiku kojima mandat u 15-članom izvršnom tijelu svjetske organizacije istječe na kraju ove godine.

Vezani članci Sebastian Kurz Kurz odlazi iz politike, uskoro će objasniti razloge: "Entuzijazam mu se osjetno smanjio" Operacija, ilustracija Kirurginja amputirala pacijentu krivu nogu: "Jednostavno ne znam zašto"

Izbori za nove nestalne članice Vijeća sigurnosti održani su tajnim glasovanjam Opće skupštine UN koja ima 192 zemlje članice.

Za izbor je bila potrebna dvotrećinska većina glasova zemalja članica koje su pristupile glasovanju.

Službeno glasovanje održano je i za one regije gdje je postojao samo jedan kandidat za upražnjeno mjesto, kao u slučaju Meksika i Ugande, koji nisu imali suparnika za mjesta Latinske Amerike i Afrike u Vijeću.

Kod kandidata iz Azije, Japan je premoćno pobijedio u natjecanju s Iranom, osvojivši 158 glasova prema samo 32 za Iran, objavio je predsjednik Opće skupštine UN Miguel d'Escoto iz Nikaragve.

Među zemljama iz europske skupine u UN-u, mjesta u Vijeću sigurnosti osvojili su Austrija i Turska dok je Island poražen.

Ostalih pet nestalnih članica u Vijeću sigurnosti UN-a, kojima dvogodišnji mandat istječe 31. prosinca 2009. su Hrvatska, Vijetnam, Kostarika, Libija i Burkina Faso.

Pet stalnih članica Vijeća sigurnosti su SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija i Francuska.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju