Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U Vijeće sigurnosti izabrano još pet zemalja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Opća skupština UN-a u petak je izabrala Austriju, Japan, Meksiko, Tursku i Ugandu za nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a s dvogodišnjim mandatom od 1. siječnja 2009. do 31. prosinca 2010. godine.

Novoizabrane članice zamijenit će Belgiju, Indoneziju, Italiju, Panamu i Južnoafričku Republiku kojima mandat u 15-članom izvršnom tijelu svjetske organizacije istječe na kraju ove godine.

Pročitajte i ovo Preplašena djevojčica U garažama i stanovima Strava u Austriji: 17 maloljetnika mjesecima seksualno zlostavljalo djevojčicu (12) Sebastian Kurz Proglašen krivim Novi problemi bivšeg austrijskog kancelara: Sebastian Kurz osuđen na osam mjeseci uvjetnog zatvora

Izbori za nove nestalne članice Vijeća sigurnosti održani su tajnim glasovanjam Opće skupštine UN koja ima 192 zemlje članice.

Za izbor je bila potrebna dvotrećinska većina glasova zemalja članica koje su pristupile glasovanju.

Službeno glasovanje održano je i za one regije gdje je postojao samo jedan kandidat za upražnjeno mjesto, kao u slučaju Meksika i Ugande, koji nisu imali suparnika za mjesta Latinske Amerike i Afrike u Vijeću.

Kod kandidata iz Azije, Japan je premoćno pobijedio u natjecanju s Iranom, osvojivši 158 glasova prema samo 32 za Iran, objavio je predsjednik Opće skupštine UN Miguel d'Escoto iz Nikaragve.

Među zemljama iz europske skupine u UN-u, mjesta u Vijeću sigurnosti osvojili su Austrija i Turska dok je Island poražen.

Ostalih pet nestalnih članica u Vijeću sigurnosti UN-a, kojima dvogodišnji mandat istječe 31. prosinca 2009. su Hrvatska, Vijetnam, Kostarika, Libija i Burkina Faso.

Pet stalnih članica Vijeća sigurnosti su SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija i Francuska.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene