Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Turska policija jutros je uhitila intelektualce, potpisnike peticije kojom se zahtijeva prekid kontroverznih operacija vojske protiv kurdskih pobunjenika, što je izazvalo bijes predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.


Po naredbi tužitelja, 21 sveučilišni djelatnik priveden je i pritvoren u Kocaeliju u okviru istrage otvorene zbog 'terorističke propagande i uvrede institucija i turske republike', izvijestila je provladina novinska agencija Anadolija.

Vezani članci Džamija Hakeri napali nekoliko džamija i pustili pjesmu otpora, vlasti su u lovu na počinitelje Slika nije dostupna U tučnjavi ispred turskog konzulata u Bruxellesu ozlijeđeno više osoba

Gotovo 1.200 osoba potpisalo je u ponedjeljak 'inicijativu sveučilišnih djelatnika za mir', zahtijevajući prekid intervencije turskih snaga sigurnosti protiv pristaša Radničke stranke Kurdistana na većinom kurdskom jugoistoku zemlje.

U tekstu naslovljenom 'Neće nas povezivati sa zločinom', potpisnici osuđuju 'namjeran i planiran pokolj kojim se krše turski zakoni i međunarodni ugovori kojih je Turska potpisnica'.

Peticija koju su potpisali i inozemni intelektualci, poput američkog lingvista Noama Chomskog, izazvala je bijes turske vlade. (Hina)