Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Turska policija jutros je uhitila intelektualce, potpisnike peticije kojom se zahtijeva prekid kontroverznih operacija vojske protiv kurdskih pobunjenika, što je izazvalo bijes predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.


Po naredbi tužitelja, 21 sveučilišni djelatnik priveden je i pritvoren u Kocaeliju u okviru istrage otvorene zbog 'terorističke propagande i uvrede institucija i turske republike', izvijestila je provladina novinska agencija Anadolija.

Vezani članci Kurdi američku vojsku gađali krumpirima (Foto: AFP) - 2 Erdogan odbio produljenje primirja u Siriji: ''Macron se sastaje s teroristima i prenio nam je njihov prijedlog'' Napad na Kurde (Screenshot: Reuters) Turska ne posustaje: Unatoč potpisanom petodnevnom primirju i dalje granatiraju Kurde

Gotovo 1.200 osoba potpisalo je u ponedjeljak 'inicijativu sveučilišnih djelatnika za mir', zahtijevajući prekid intervencije turskih snaga sigurnosti protiv pristaša Radničke stranke Kurdistana na većinom kurdskom jugoistoku zemlje.

U tekstu naslovljenom 'Neće nas povezivati sa zločinom', potpisnici osuđuju 'namjeran i planiran pokolj kojim se krše turski zakoni i međunarodni ugovori kojih je Turska potpisnica'.

Peticija koju su potpisali i inozemni intelektualci, poput američkog lingvista Noama Chomskog, izazvala je bijes turske vlade. (Hina)