Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američke vlasti su tijekom vikenda u racijama u saveznim državama Michiganu, Ohiu i Indiani uhitili više pripadnika kršćanske 'milicije' 'Hutaree', navodno, zbog ilegalna posjedovanja oružja i prijetnja muslimanskim organizacijama u SAD-u, izvijestili su američki mediji.


Iz ureda državnog odvjetnika u Detroitu objavljeno je da će optužbe protiv njih ostati zapečaćene sve do izvođenja pred sud. U trima saveznim državama uhićeno je najmanje sedam osoba, kazali su policijski izvori u nedjelju.

Vezani članci Karta svijeta KVIZ: Ovih 13 velikih zemalja redovito zbunjuje ljude, možete li ih vi pronaći na karti? Slika nije dostupna Holbrooke: Terorizam prijeti SAD-u, Indiji i Pakistanu

Mike Lackomar, lokalni čelnik 'Volonterske 'milicije'' u jugoistočnom Michiganu, kazao je da je meta napada kršćanska 'milicija' zvana 'Hutaree' koja, po medijskim napisima, ima 20-ak pripadnika.

Ta militantna skupina na internetskoj je stranici objavila da se 'priprema za bitke na kraju vremena kako bi očuvala živim svjedočenje Isusa Krista'. Na stranici je i oznaka CCR - Kolonijalna kršćanska republika, sa zastavom sa znakom križa, te videosnimka vojne vježbe pripadnika skupine 'Hutaree' - 'kršćanskih ratnika', naoružanih jurišnim puškama. FBI nije objavio nikakve pojedinosti o racijama, a policijski su izvori kazali da uhićenja nisu vezana uz neku terorističku urotu.

Mike Lackomar, pozivajući se na FBI, kazao da je više pripadnika 'Hutaree' uhićeno na bdijenju za jednog njezina umrlog pripadnika. Također je kazao da je skupina već imala problema s vlastima zbog oružja.

Vijeće za američko-islamske odnose u Washingtonu objavilo je da je u uhićenju sedam pripadnika kršćanske 'milicije' osim FBI-a sudjelovala i Združena protuteroristička postrojba. Po medijskim izvješćima, ta se 'milicija' našla na udaru saveznih vlasti kad su njezini pripadnici zaprijetili nasiljem protiv islamskih organizacija. (Hina)