Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Legendarni pljačkaš

U suton života postao slobodan čovjek

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanac Ronald Biggs, legendarni pljačkaš poštanskog vlaka, oslobođen je u petak uoči svog 80. rođendana. Teško bolestan, oslabljen nakon nekoliko moždanih udara, Biggs se hrani sondom i komunicira gestama. Saga o Ronnieju Biggsu počinje 8. kolovoza 1963, na njegov 34. rođendan.

Ronnie je bio jedan od 15 članova skupine koja je tog dana opljačkala poštanski vlak na pruzi Glasgow-London i ukrala rekordnih 2,6 milijuna funti. Pošto su teško ranili jednog djelatnika željeznice, odnijeli su 120 vreća s novcem i podijelili rekordni iznos. Pljačka je ubrzo stekla status pljačke stoljeća i o njoj je snimljen niz filmova, a Biggs je postao ikona kriminala.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nastavlja se istraga Muškarac koji je prilikom pljačke kladionice sam sebe upucao vraćen je u zatvor Slika nije dostupna Pljačkao 1963.godine 80-godišnji pljačkaš vlaka, Ronnie Biggs traži oprost

Ronnie je uhićen i osuđen na 30 godina zatvora, ali 1965. je pobjegao iz zatvora. U Francuskoj uz pomoć plastične kirurgije mijenja izgled i odlazi se odmoriti dva mjeseca u Španjolsku. Kada mu Scotland Yard ulazi u trag, on bježi u Australiju, a zatim u Latinsku Ameriku gdje iz Argentine bježi kroz džunglu do Bolivije. Zatim živi u Brazilu koji nije potpisao sporazum o izručenju s Velikom Britanijom.

'Želim ući u jedan pub popiti pivo kao pravi Englez’

Britanska policija mu 1974. ulazi u trag, ali im Biggs izmiče jer ima sina rođenog u Brazilu što ga štiti od izručenja. Njegova kuća na uzvisinama Rija postala je nezaobilazna točka posjeta engleskih turista. Biggs ostvaruje zaradu reklamnim kampanjama. Krajem 1970.-ih on s punk skupinom Sex Pistols snima ‘No one is innocent’.

Godine 1981. skupina plaćenika ga otima u Riju s namjerom da ga odvedu u Veliku Britaniju. Strpali su ga u vreću na kojoj je pisalo ‘živa zmija’ i transportirali na Barbados. Pošto molba za izručenje nije pravilno ispunjena, pravosuđe Barbadosa određuje da ga vrate u Brazil.

Godine 2001. se oslabljen i umoran Biggs odlučio vratiti u Veliki Britaniju na odsluženje kazne. ‘Jedino što želim je ući u jedan pub u Margati, ljetovalištu na jugoistoku Engleske i popiti pivo kao pravi Englez’, povjerio je dnevnom listu The Sun. Iako na slobodi, čini se da će posljednje dane dočekati u bolničkom krevetu a ne u željenom pubu. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene